Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodobni prerok?

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 15. 06. 2022 / 09:33
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2022 / 09:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sodobni prerok?
Mojca Purger. FOTO: Vid Ponikvar

Sodobni prerok?

V nedeljo zvečer je na Petersonovo predavanje v Ljubljano prišlo tri tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi iz tujine. Večino so predstavljali mladi, in če ne bi fantje prišli v srajcah, nekateri tudi v suknjičih, bi mimoidoči pomislil, da se pripravlja koncert kakšne svetovno znane glasbene skupine.

Vstopnice za 90-minutno predavanje tega kanadskega profesorja psihologije so bile še dražje kot za koncert Zucchera, ki v Stožicah nastopa v sredo. Kaj je vse te mlade pritegnilo, da so prišli v živo prisluhnit predavanju, kjer slišijo besede, kot so: dvignite se nad cinizem, prevzemite odgovornost, poročite se?

Na Youtubu se je Jordan B. Peterson pojavil leta 2013 s posnetki svojih predavanj, ki so kmalu postali zelo priljubljeni, zato je snemal vse bolj organizirano.

V političnem smislu se mu je preboj zgodil septembra 2016, ko se je uprl zakonodajni odločitvi, da naj bi na univerzi v Torontu, kjer je poučeval, za nagovarjanje študentov, ki se prištevajo med transseksualne, uporabljal izbrane spolno nevtralne zaimke.

Peterson meni, da levičarski aktivisti diktatorsko vsiljujejo dekonstrukcijo načina govora in mišljenja, da bi uveljavili svojo postmodernistično neo­marksistično agendo, in to na račun spolnih in etničnih manjšin.

Naslonil se je na pravico do svobode govora – in uveljavil svojo argumentacijo. Zaradi tega ga je levičarska intelektualna elita poimenovala »desničarski ideolog«, splošna javnost pa si je oddahnila, da se je končno nekdo artikulirano opredelil proti zmedi, ki jo prinaša teorija spola.

Ugotovili so, da se lahko pri Petersonu navdihujejo tudi glede drugih vprašanj, na primer glede iskanja poslanstva (služite drugim!), odnosov med moškimi in ženskami, kako ustvariti kariero in jo uskladiti z družino …

Prepričljivost Petersonovih odgovorov je v tem, da se ne meni za ideologijo, ampak išče resnico. Med svojimi predavanji večkrat začne stavek tako: »I honestly believe …«, »Iskreno verjamem …«

Njegovi nastopi in nasveti so utemeljeni v znanosti, svoje argumente pa pospremi tudi s primeri iz lastnega življenja ali klinične prakse.

Pri njem odgovor iščejo mladi, ki so najbolj občutljivi na nepravičnosti v svetu, zato vedo, da jih individualizem in relativizem ne bosta osrečila. Peterson z njimi spregovori iskreno in jih vzame resno.

Svoje nasvete je Peterson strnil v dve knjigi s po 12 pravili za življenje, obe sta svetovni uspešnici, ki ju lahko beremo tudi v slovenščini.

Na Youtubu ima več kot 5 milijonov sledilcev in če preberete vsaj nekaj komentarjev, boste presenečeni, kaj mu napišejo: »Vaš kanal je spremenil moje življenje … na bolje;« »Tako smo veseli, da vas imamo. Še naprej si prizadevajmo, da premagamo zmaja;« »Premagal sem svoj strah pred odgovornostjo. In končno pospravil svojo sobo.«

V zadnjem času Peterson veliko govori o krščanstvu. Intelektualno ga že dolgo sprejema kot resnico.

Med hudo boleznijo se je spreobrnila njegova žena Tammy, ki je bila čudežno ozdravljena in redno moli rožni venec. Pred kratkim je svoje pričevanje, da je našla Boga, objavila tudi njuna hči Mikhaila.

Peterson je v Ljubljani izjavil, da je vladar sveta Logos, in ne volja do vladanja, moč kot sila, pa vendar ne bi mogli reči, da je evangelizator. Prej lahko rečemo, da je kot prerok, ki pripravlja pot.

Tri tisoč mladim je v nedeljo povedal, da bodo srečo našli, če bodo služili svojemu kraju, državi ali Cerkvi. Ne bodite presenečeni, če se kakšen od njih pojavi na pragu župnišča. Pripravimo mladim prostor, da bodo lahko izpolnili svojo dolžnost in ustvarili boljši svet, po katerem hrepenijo.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (24/2022).

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
12 pravil za življenje
Osebna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh