Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jordan B. Peterson v Ljubljani [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 12. 06. 2022 / 20:08
Oznake: Dogodek, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2022 / 22:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jordan B. Peterson v Ljubljani [FOTO, VIDEO]
Jordan B. Peterson med predavanjem v Hali Tivoli. FOTO: Marjan Pogačnik

Jordan B. Peterson v Ljubljani [FOTO, VIDEO]

Jordan B. Peterson, sloviti kanadski klinični psiholog in eden najvidnejših intelektualcev današnjega časa, po štirih letih znova predava v Ljubljani. Slovenijo je obiskal v sklopu mednarodne turneje na temo svoje najnovejše uspešnice Onkraj reda: še 12 pravil za življenje, ki je v slovenskem prevodu pri založbi Družina izšla lani, le 16 dni po izidu izvirnika. Ljudje z vseh koncev Slovenije in tudi tujine so se zbrali v Hali Tivoli, da bi mu prisluhnili.

Množica obiskovalcev je Petersonu, ki 12. junija praznuje 60 let, zapela Vse najboljše. 

Na vprašanje, če bi moral dodati še eno pravilo, je odgovoril, da bi to bilo, da mora vsak prevzeti odgovornost, da se znebi cinizma ter da se da na razpolago svoji skupnosti. Najboljši način za to je po njegovem mnenju heteroseksualni zakon, kjer se kot posameznik predajaš, si ljubeč, stabilen in zvest in v katerem se oba partnerja trudita. Mlade je treba naučiti, da je bolje dajati kot prejemati, meni Peterson. 

Več o dogodku v nadaljevanju, spodaj pa je še nekaj fotografij.


FOTO: Mojca Purger 

Knjiga Onkraj reda: še 12 pravil za življenje je nadaljevanje uspešnice 12 pravil za življenje, knjižnega fenomena, ki se je po svetu prodal v več kot pet milijonov izvodih. V prvi knjigi avtor skozi 12 na videz preprostih, včasih presenetljivih, v bistvu pa globokih navodil razvije »protistrup za kaos«. Na podlagi svojih življenjskih spoznanj in izkušenj iz klinične prakse nas Peterson uči, kako z majhnimi spremembami v načinu razmišljanja in odnosu do sveta okrog sebe lahko v svoje življenje vnesemo red, ko se znajdemo v labirintu brezciljnega kaosa. Za začetek je dovolj že bolj vzravnana drža – ali to, da pobožamo mačko, ki jo srečamo na ulici.

Pred ljubljansko Halo Tivoli. FOTO: Marjan Pogačnik

Knjiga Onkraj reda z novimi 12 pravili dopolni napotke svoje predhodnice, saj Peterson v njej tokrat svari, da se nevarnost lahko skriva ne le v kaosu, temveč tudi nasprotno: v pretirani strukturiranosti oziroma preveliki meri varnosti in nadzora. Skrivnost uravnoteženega življenja – in uspešnega stremljenja k smislu – je v ravnovesju med tema dvema osnovnima gradnikoma resničnosti. 

Družinina sodelavca Marjan Pogačnik in Mojca Purger. FOTO: Mojca Purger


Direktor Družine Tone Rode s soprogo. FOTO: Mojca Purger

Dr. Tina Osterman iz knjižne založbe Družina z možem. FOTO: Mojca Purger 

Kot pravi avtor, »moramo ostati z eno nogo v redu, obenem pa z drugo previdno stopiti čez njegovo mejo. Tako nas žene, da raziskujemo in odkrivamo najgloblje pomene v razkoraku na tej meji, dovolj varni, da ohranjamo svoj strah pod nadzorom, vendar sposobni učenja, stalnega učenja, ko se spoprimemo s tem, s čimer se nismo pomirili ali se prilagodili.«

Videoposnetek Družinine sodelavke Mojce Purger.

Več sledi ...

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Onkraj reda - Še 12 pravil za življenje
Filozofija in esejistika
35,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh