Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peterson drevi v Hali Tivoli

Za vas piše:
Lara Vurnik
Objava: 12. 06. 2022 / 08:30
Oznake: Dogodek, Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2022 / 18:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peterson drevi v Hali Tivoli
Peterson bo danes v sklopu mednarodne turneje predaval tudi v Sloveniji. FOTO: Tatjana Splichal

Peterson drevi v Hali Tivoli

Jordan B. Peterson, sloviti kanadski klinični psiholog in eden najvidnejših intelektualcev današnjega časa, danes zvečer po štirih letih znova predava v Ljubljani. Slovenijo je obiskal v sklopu mednarodne turneje na temo svoje najnovejše uspešnice Onkraj reda: še 12 pravil za življenje, ki je v slovenskem prevodu pri založbi Družina izšla lani, le 16 dni po izidu izvirnika.

Gre seveda za nadaljevanje 12 pravil za življenje, knjižnega fenomena, ki se je po svetu prodal v več kot pet milijonov izvodih. V prvi knjigi avtor skozi 12 na videz preprostih, včasih presenetljivih, v bistvu pa globokih navodil razvije »protistrup za kaos«. Na podlagi svojih življenjskih spoznanj in izkušenj iz klinične prakse nas Peterson uči, kako z majhnimi spremembami v načinu razmišljanja in odnosu do sveta okrog sebe lahko v svoje življenje vnesemo red, ko se znajdemo v labirintu brezciljnega kaosa. Za začetek je dovolj že bolj vzravnana drža – ali to, da pobožamo mačko, ki jo srečamo na ulici.

Knjiga Onkraj reda z novimi 12 pravili dopolni napotke svoje predhodnice, saj Peterson v njej tokrat svari, da se nevarnost lahko skriva ne le v kaosu, temveč tudi nasprotno: v pretirani strukturiranosti oziroma preveliki meri varnosti in nadzora. Skrivnost uravnoteženega življenja – in uspešnega stremljenja k smislu – je v ravnovesju med tema dvema osnovnima gradnikoma resničnosti. Kot pravi avtor, »moramo ostati z eno nogo v redu, obenem pa z drugo previdno stopiti čez njegovo mejo. Tako nas žene, da raziskujemo in odkrivamo najgloblje pomene v razkoraku na tej meji, dovolj varni, da ohranjamo svoj strah pod nadzorom, vendar sposobni učenja, stalnega učenja, ko se spoprimemo s tem, s čimer se nismo pomirili ali se prilagodili.«

Petersonovi uspešnici. FOTO: Tatjana Splichal

Obe zbirki pravil zagotovo izstopata iz množice priročnikov za samopomoč, ki danes preplavljajo knjižno tržišče. Sta prijazna, a odločna spodbuda bralcu, da se lahko razvije v stabilnejšega in produktivnejšega posameznika ter s tem postane droben, a ključen kamenček v mozaiku bolj zdrave družbe. Hkrati predstavljata tudi svojevrsten uvod v Petersonovo misel in njegova dognanja na področju psihologije, filozofije in primerjalne mitologije.

Tisti bralci, ki bi se radi z idejami, na katerih temeljijo »pravila za življenje«, podrobneje seznanili, pa lahko zdaj posežejo tudi po njegovem obsežnejšem prvencu Zemljevidi pomena: arhitektura prepričanj, ki je pri založbi Družina izšel v začetku letošnjega leta. V tem vrhunskem delu se srečujejo nevropsihologija, kognitivna znanost ter jungovski in freudovski pristop k mitologiji in pripovedi. Avtor predstavi svojo provokativno hipotezo o povezavi med tem, kar nam sodobna nevropsihologija govori o možganih, in tem, kar že dolgo pripovedujejo rituali, miti in verske zgodbe.

Peterson bo nocoj ob 20. uri predaval v Hali Tivoli. FOTO: Tatjana Splichal

Za ljubitelje Petersona pa letos založba Družina pripravlja še eno knjižno novost: Jordan Peterson, Bog in krščanstvo: iskanje smiselnega življenja je prva sistematična analiza Petersonovega dela iz krščanske perspektive. Avtorja, profesor filozofije Christopher Kaczor in Matthew Petrusek, profesor teološke etike, pri tem izhajata iz Petersonovih trditev v knjigi 12 pravil za življenje in seriji predavanj o Bibliji, ki so dostopna na YouTubu. Knjiga bo v prevodu Nikija Neubaerja izšla konec junija.


Nalaganje
Nazaj na vrh