Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peterson: »Ali služite svoji skupnosti?«

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 13. 06. 2022 / 07:48
Oznake: Dogodek, Slovenija
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2022 / 10:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peterson: »Ali služite svoji skupnosti?«
Med turnejo po Evropi se je Peterson ustavil tudi v Ljubljani. FOTO: Tatjana Splichal

Peterson: »Ali služite svoji skupnosti?«

Predavanje Jordana Petersona v polni hali Tivoli je v včerajšnji nedeljski večer uvedla njegova žena Tammy, zatem pa se je iz dvorane začela razlegati pesem »Happy birthday to you«, vse najboljše zate. Znani kanadski pisec, profesor in klinični psiholog, ki je namreč prav med obiskom praznoval 60 let, se je za pozornost zahvalil.

Povedal je, da se je bilo prav lepo spet sprehoditi po stari Ljubljani, da je večerjal z nekaterimi politiki in da je, preden je prišel na turnejo po Evropi, preživel nekaj mesecev v ZDA, tudi v Washingtonu, kjer je navezoval stike in sodeloval z ameriškimi demokrati. Po njegovih besedah stranko poskušajo »potisniti na sredino«, tako da radikalni levi rob ne bi povzročal prevelike škode. Z republikanci manj sodeluje, je dejal, »čeprav se bo to spremenilo v bližnji prihodnosti«.

Vrsta pred vstopom v dvorano. FOTO: Tatjana Splichal

Dotaknil se je politične razdeljenosti v ZDA in dejal, da »amerikanizma, ki združuje«, danes ni več. Navedel je angleškega novinarja Douglasa Murrayja, »pogumnega klasičnega konservativca«, ki se sprašuje, ali klasični konservativizem ali sredinski liberalizem lahko preživita brez poudarjanja metafizične strukture. »S tem je mislil na Cerkev,« je dejal Peterson. Sam da pri tem ni najboljši zgled, saj od otroštva naprej v cerkev ni hodil, pač pa hodi čedalje več mladih moških v ZDA, zlasti v pravoslavno cerkev. Nekateri se na povabilo v cerkev ne odzovejo, češ da ima ta ustanova »strukturne neustreznosti«, a to, da v cerkev ne hodimo več, je po Petersonovih besedah »velika napaka, naj nam Bog pomaga, morda bomo morali plačati visoko ceno, preden bomo dovolj pametni«. Če ne gradimo socialne strukture na mikroravni, gradimo babilonske stolpe, globalno utopično državo, ki zna postati precej podobna Kitajski, je dejal.

Družinina stojnica z uspešnicama Jordana B. Petersona. FOTO: Tatjana Splichal

Peterson je v predavanju poudaril pomen tega, da sprejemamo svojo državljansko odgovornost ter da druge postavljamo na vrh vrednostne lestvice, pomagamo možu, ženi, otrokom, bratu, sestri, prijateljem. Bolje je namreč dajati kot prejemati, je dejal z navedkom iz Svetega pisma. »Ko se zares potrudite za nekoga in ta odgovori: 'Res si mi pomagal, to mi je koristilo,' ni boljše izkušnje, kakor je ta,« je dejal in dodal, da ne vidi bolj neposredne poti do sreče kot sprejemanje državljanske odgovornosti. »Ali služite svojemu mestu, svoji državi, svoji cerkvi, namesto da se sprašujete, kaj ta lahko stori za vas?« je vprašal.

Med obiskovalci je bil tudi direktor Družine Tone Rode s soprogo. FOTO: Mojca Purger

Izrazil je nasprotovanje obliki sebičnosti, ko zgolj kratkoročno živimo svoja hedonistična čustva ali impulzivnost, in povabil, da nehamo ločevati med seboj in skupnostjo. »Osredotoči se na svoj socialni jaz. To mislim v najbolj praktičnem smislu. Bolj ko boš drugega obravnaval kot sebe, bolje bo šlo tvojemu zakonu,« je nagovarjal. To, da s svojim bližnjim ravnamo tako, kot si želimo, da bi on ravnal z nami, po Petersonovih besedah ustvarja družbo, ki se ne želi spustiti v anarhijo. »Ko služiš interesom drugih, služiš tudi lastnim interesom.«

Bolj ko boš drugega obravnaval kot sebe, bolje bo šlo tvojemu zakonu.

Peterson je bil deležen aplavza, zatem pa je Tammy prebrala naslednje vprašanje, izbrano izmed vnaprej zastavljenih vprašanj, ki se je nanašalo na »trg odnosov«, in sicer, kaj priporoča za kvaliteten dolgotrajen odnos. Kanadski filozof je odvrnil, da se to vprašanje na njegovi turneji pogosto pojavlja in pribil: »To je napačno vprašanje!« Poudaril je, da se tisti, ki si želi življenjskega sopotnika, mora vprašati, kaj naj stori, da bo zaželen partner. Želja, da bi našli partnerja, ki bo popoln zame, odraža, kako osredotočeni nase smo postali v svojem individualizmu.

Družinina sodelavca Marjan Pogačnik in Mojca Purger. FOTO: Mojca Purger

Po njegovem ni boljše strategije kot ta, da želimo biti v veliko korist drugim, pomembno pa si je tudi zastavljati izzive, na dnevni ravni na primer: Kako lahko danes na vseh 'frontah' storim največje dobro? »Mislim, da ni ničesar bolj vznemirljivega kot to. To je zares izziv, ne le moralna provokacija.« Kot je dejal, ima vsako življenje katastrofično, težko plat, a včasih je težja situacija tudi večja priložnost. »Srečal sem ljudi, ki so iz svojega življenja naredili čudovite stvari,« pravi. Pri tem ne želi biti naivno optimističen, to ne deluje zagotovo, a še vedno je to najboljša strategija. To, da nase nehamo gledati kot na žrtve, je smrtno resen, življenjski podvig, pravi.

Vodja marketinga pri Družini Manica Ferenc. FOTO: Mojca Purger

Po Jordanovih besedah je prepričanje, da je temeljno pravilo vesolja pot k moči (da moč vlada odnosu med moškim in žensko, prijateljstvu, da moč narekuje razvoj civilizacij), satansko. Prava antiteza duhu arbitrarne kompulzivnosti je logos: duh miru, poštenega komuniciranja, vzajemnega odnosa, pogumnega spoprijemanja s katastrofo in tragedijo. Današnja kulturna vojna, je dejal, je različica vojne, ki se nadaljuje, je teološka bitka v najbolj temeljnem smislu. »Del razloga, zakaj nas levi aktivisti tako sovražijo, je zato, ker to vem in ker oni vedo, da vem.«

FOTO: Tatjana Splichal

Vtisi obiskovalcev

Christoph, Avstrija:

FOTO: Mojca Purger

Prvič sem videl Petersona v živo. Prej sem ga že poslušal na spletu. Pričakoval sem, da bo imel predavanje, ampak je izbral pristop vprašanj in odgovorov, kar je bilo tudi zanimivo. Šel je bolj v podrobnosti vprašanj ljudi in je povedal, kar so ljudje želeli slišati. Glede vsebine mislim, da moram še enkrat premisliti, najbolj pa sem si zapomnil njegove misli o odnosu, kako se prepirati s partnerko. Kako se obnašati, da ne stiskata drug drugega za vrat, ampak da iščeta skupen odgovor na težavo.

Žan, Logatec:

FOTO: Mojca Purger

Petersona sem poznal že prej, kar nekaj njegovih vsebin sem si ogledal na Youtubu. Bilo mi je zanimivo, ker je bil zelo odprt format, ko je odgovarjal na vprašanja, na katera še nisem videl odgovorov na Youtubu. Najbolj zanimivo mi je bilo zadnje vprašanje, kaj je treba narediti, da ne postaneš pošast.

Irena, Hrvaška:

FOTO: Mojca Purger

Glede na mojo starost, me je najbolj nagovorilo, kar je rekel o odnosih: najpomembnejše so male stvari. In to je res. Ter komunikacija. Petersona sem poznala že prej. Moram priznati, da knjige še nisem prebrala, ampak ga že več let spremljam na Youtubu. V Slovenijo sem ga prišla poslušat, ker je bil Zagreb razprodan.

Jože, Ljubljana:

FOTO: Marjan Pogačnik

Jordan Peterson je začel večer z anekdoto sodelovanja s politiki v Washingtonu in pozivom, naj presežemo cinizem in odgovorno opravljamo svoje državljanske dolžnosti. V tem smislu mi je vedno blizu misel, da država ni abstrakten pojem, za katerega je odgovorna le peščica ljudi. Gradi se subsidiarno, na odgovornem odnosu vsakega izmed nas do družbe, tudi prek mnogih institucij in organizacij, za skupno dobro. O tem so razmišljali in pisali tudi prodorni misleci, kot sta Romano Guardini v knjigi Pisma o samovzgoji (izdala Družina, glej deveto pismo "O državi v nas") ali dr. Milan Komar v knjigi Pot iz mrtvila (glej esej "Država je v nas samih"). V teku večera se je dotaknil tudi drugih ključnih tem: stremeti po udejanjanju svojega potenciala - talentov in dobrotljivosti, pomembnosti službe drugim (tudi kot vir naše sreče in realizacije), nenadomestljive vloge družine, in še mnogih drugih. V vsem je odmevala misel, da spremembe (spreobračanje) najlažje začnemo pri sebi. Vesel sem bil priložnosti, da ga ponovno slišim v živo, v Sloveniji. Stoječa ovacija ob zaključku večera je potrdila navdušenje publike nad govorcem in vsebino.



Nalaganje
Nazaj na vrh