Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Spodjedanje demokracije in ustavne ureditve

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 11. 02. 2021 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2021 / 09:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Spodjedanje demokracije in ustavne ureditve

Komentar: Spodjedanje demokracije in ustavne ureditve

Nevarnost za demokracijo in ustavni red ne prihaja od vladajoče koalicije.

Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal.


Luka Mesec in Marjan Šarec sta pobalinsko zavrnila povabilo predsednika Pahorja k pogovoru med predsedniki strank, češ da predsednik molči ob spodjedanju (Mesec), uničevanju (Šarec) demokracije in ustavnega reda.

Očitek je povsem nesmiseln. Pod sedanjo vlado niti demokracija niti ustavni red nista nič bolj ogrožena, kot sta bila pod prejšnjimi vladami. Po merilu demokracije (Democracy Index), ki ga vsako leto pripravijo v raziskovalni enoti revije The Economist, je bila Slovenija v letu 2020 bolj demokratična kot v letu 2019, in tudi sicer je indeks za Slovenijo najvišji, ko so na oblasti desnosredinske vlade.

Nevarnost za demokracijo in ustavni red ne prihaja od vladajoče koalicije, ampak s strani politično aktivističnih državnih funkcionarjev, povezanih s strici iz ozadja. Naj navedem dva primera.

Ustavno sodišče je bilo do nastopa sedanje vlade zelo restriktivno, ko gre za sprejetje določene zadeve v obravnavo, tako glede tega, ali so že bile izčrpane vse pravne možnosti, kot glede dejansko izkazanega pravnega interesa pritožnikov.

Če se bo izkazalo, da se pobude, naperjene proti zakonom iz protikoronskih paketov, jemljejo v obravnavo na osnovi političnega aktivizma ustavnih sodnikov, bo to zelo škodovalo videzu nepristranskosti sodišča, ki je eden temeljev ustavnega reda.

Indic, da gre za vladi sovražen politični aktivizem, je že zahteva ustavnega sodišča, da mora vlada ukrepe, ki omejujejo stike, preverjati vsak teden. S táko, od epidemiološke stroke povsem neutemeljeno, birokratsko omejitvijo se med epidemijo ni treba soočati nobeni drugi vladi na svetu.

Drugi sum zlorabe državnih institucij za politične cilje pa je dogajanje okoli osnutka revizijskega poročila o nabavi zaščitne in medicinske opreme v času koronavirusa. Dva dni pred božičem je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel pospešil podpis mnenja mimo ustaljenih procedur. Zakaj je to storil, ni pojasnil, nam pa je verjetno razlago razkril poslanec Polnar.

Po njegovih besedah je že v začetku decembra kandidat za nosilca konstruktivne nezaupnice Karl Erjavec predvideval, da bo osnutek poročila računskega sodišča za ministra Počivalška tako obremenilen, da bo ustrezno število poslancev SMC prestopilo na stran koalicije KUL.

Če manipulacij s poročilom Tomaž Vesel ne bo mogel pojasniti in dokazati, da se pri svojem ravnanju ni podrejal političnim in medijskim pritiskom, potem mora odstopiti. Morebitno manipuliranje s konkretnim poročilom spodjeda demokracijo in ustavno ureditev mnogo bolj kot njegov neodobreni postranski zaslužek v višini 250.000 evrov letno.


Prispevek je bil najprej objavljen v novi številki tednika Družina (07/2021).

Preberite še:
- Komentar: S pogumom do miru
- Komentar: Znane besede bom razumel drugače
- Komentar: Slišite pesem življenja?
- Komentar: Vsak je dobrodošel
- Komentar: Dialog ni samo seštevek dveh monologov

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh