Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komisija o kanalu C0 namerava zaslišati tudi Jankovića

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 12. 2023 / 07:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2023 / 07:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komisija o kanalu C0 namerava zaslišati tudi Jankovića
Komisija ugotavlja politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 na območju vodonosnika Ljubljanskega polja. FOTO: Siniša Kanižaj

Komisija o kanalu C0 namerava zaslišati tudi Jankovića

Državnozborska preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 je končala prvi del delovanja, pridobivanje gradiva, in na sredini zaprti seji prešla na drugi del, ki bo potekal v sklopih. V prvem se bodo po besedah vodje komisije, poslanke SDS Anje Bah Žibert, osredotočili na presojo vplivov na okolje.

»Pri preiskovalni komisiji glede kanala C0 gre gotovo za eno najpomembnejših preiskovalnih komisij. Govorimo namreč o ogrožanju čiste pitne vode za več kot 300.000 ljudi. Zato me veseli, da smo v okviru delovanja prešli na drugi del, to je izvajanje dokazov,« je pojasnila vodja komisije in dodala, da je v prvem delu preiskave komisija – brez večjih preglavic – zbrala številna gradiva in dokumente.

Komisija ima omejitve, a tudi številne možnosti

Po potrebi bodo dokumentacijo še pridobivali, pričakujejo še del gradiva Mestne občine Ljubljana (MOL). Nadaljnje delo komisije so zaradi obsežnosti preiskave razdelili na sklope, sprejeli dokazni sklep in seznam prvih 23 prič. »Dela imamo veliko, merilo pa se bo v učinkovitosti. Komisija ima zagotovo svoje omejitve. Ima pa tudi številne možnosti. Voda je javno dobro in v interesu vseh bi moralo biti, da se zadeva razišče,« je poudarila Anja Bah Žibert.

Prve priče morda že januarja

V prvem sklopu drugega dela bodo torej zaslišali kar nekaj prič, povezanih s presojo vplivov na okolje. Tako bodo povabili predsednico države Natašo Pirc Musar, varuha človekovih pravic Petra Svetino in številne nekdanje ministre, na seznamu pa so tudi drugi, ki so kakor koli povezani s presojo vplivov na okolje pri kanalu C0 oziroma so glede tega podali svoja mnenja. Po besedah vodje komisije bi lahko prve priče zaslišali že sredi januarja prihodnje leto.

Povabljeni bodo tudi župan in predstavniki MOL

Glede zaključka preiskave je Anja Bah Žibert ponovila, da ne smejo tekmovati s časom, marveč z učinkovitostjo: »Pred komisijo je res zahtevno delo, zavedam se, da bo težko, toda skladno s pristojnostmi, pooblastili in z vso vnemo, ki jo imam, bom poskušala storiti vse, da pridemo do končnih ugotovitev v dobro ljudi.« O nadaljnjih sklopih še ni želela govoriti, zatrdila pa je, da bodo kot priče povabljeni tudi ljubljanski župan Zoran Janković in predstavniki MOL.

Brez pristojnosti ustavitve gradnje

Nima pa komisija pristojnosti ustaviti gradnje kanala C0. »V državi je kar nekaj ljudi, ki bi danes gradnjo ne le lahko, ampak morali ustaviti, dokler zadeve nimajo zakonske podlage v celoti. Upam, da kanala takšnega, kot je, ne bo nikoli,« je STA povzela besede poslanke SDS, ki je z delom preiskovalne komisije zadovoljna, saj so na dosedanjih petih nujnih sejah vse sklepe sprejeli soglasno.

Predstavniki vseh parlamentarnih strank

Preiskovalno komisijo, ki je bila na zahtevo Poslanske skupine SDS (ki so se ji s podpisi pridružili še poslanci druge opozicijske stranke NSi) ustanovljena 4. julija letos, sicer sestavljajo predstavniki vseh petih parlamentarnih strank, poleg predsednice še Martin Premk (Svoboda), Aleksander Reberšek (NSi), Jonas Žnidaršič (SD) in Nataša Sukič (Levica).

V ponedeljek ponovno protest pred Magistratom

Komisija ugotavlja politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 na območju vodonosnika Ljubljanskega polja in zaradi suma, da so (bili) postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje. Na to bodo opozicijski mestni svetnik Aleš Primc in somišljeniki ponovno opozorili v ponedeljek, 18. decembra, ob 14.30 na protestu pred ljubljanskim Magistratom.

Nalaganje
Nazaj na vrh