Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preiskovalna komisija o zlorabah in nepravilnostih pri gradnji kanala C0 že dela

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 07. 2023 / 06:57
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2023 / 07:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Preiskovalna komisija o zlorabah in nepravilnostih pri gradnji kanala C0 že dela
Na protestnih shodih Ljubljančanke in Ljubljančani opozarjajo na nedopustnost in škodljivost gradnje kanala C0. FOTO: Siniša Kanižaj

Preiskovalna komisija o zlorabah in nepravilnostih pri gradnji kanala C0 že dela

Gradnja razvpitega povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika Ljubljansko polje bo osrednja točka nove preiskovalne komisije v Državnem zboru, ki se je sinoči pod predsedovanjem Anje Bah Žibert (SDS) sešla na ustanovni seji.

Državni zbor je na včerajšnji 42. izredni seji brez glasu proti (78 poslank in poslancev je bilo za, nihče ni bil vzdržan) in brez razprave oziroma predstavitve stališč poslanskih skupin ter poslank in poslancev potrdil petkov sklep mandatno-volilne komisije o sestavi in imenovanju predsednice, podpredsednika, članov in namestnikov članov preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0.

Kdo so člani in namestniki?

Komisijo, ki je z ustanovno sejo začela delo že 15 minut po koncu včerajšnje izredne seje, torej vodi poslanka opozicijske SDS Anja Bah Žibert, podpredsednik je Martin Premk (Svoboda), člani pa še Aleksander Reberšek (NSi), Jonas Žnidaršič (SD) in Nataša Sukič (Levica). Namestniki članov so Andrej Kosi (SDS), Lenart Žavbi (Svoboda), Iva Dimic (NSi), Jani Prednik (SD) in Milan Jakopovič (Levica). Vsaka poslanska skupina je torej zastopana s po enim članom in namestnikom.

Na zahtevo poslanske skupine SDS

Državni zbor je preiskovalno komisijo 4. julija letos odredil na zahtevo poslanske skupine SDS, ki so se ji s podpisi pridružili še opozicijski kolegi iz NSi. Predsednica Anja Bah Žibert je prejšnji teden izrazila željo, da bi komisijo konstituirali že pred parlamentarnimi počitnicami, kar je po njenem pomembno, da lahko čim prej začne aktivno delovanje, in poudarila, da bi se ji zdelo »korektno in prav«, da bi bil tudi podpredsednik iz stranke sopodpisnice pod zahtevo za uvedbo preiskave, kar pa se ni zgodilo.

Nepregledni, nezakoniti postopki in izigravanje zakonodaje

Komisija bo ugotavljala politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 in zaradi suma, da so ali so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje s področja gradenj, urejanja prostora in varstva okolja ter za morebitno spremembo zakonodaje, ki je vezana na izdajo gradbenih dovoljenj, urejanja prostora in varstvo okolja.

Ogroženo življenje nad 300.000 ljudi in ostalega ekosistema

»Danes se je na prvi konstitutivni seji sestala preiskovalna komisija glede kanala C0 in zaščite pitne vode, ki je opredelila prve aktivnosti. Vabljeni vsi, ki imate kakršne koli koristne informacije, dokumentacijo …, da se obrnete name!« je sinoči, po konstitutivni seji, sporočila predsednica komisije Anja Bah Žibert. Po njenem se z gradnjo kanalizacije nad vodonosnikom ogroža življenje nad 300.000 prebivalcev in ostalega ekosistema.

Kritična do župana in ministra

»Gre za odsek med Brodom in Ježico v bližini vodarn Šentvid in Kleče, ki oskrbujeta Ljubljano in okolico z 90 % pitne vode,« je izpostavila Bah Žibertova, kritična tako do ljubljanskega župana Zorana Jankovića (ta je napovedal, da se bo preiskave udeležil, če bo povabljen) kot do ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki je – kot je poudarila – z izjavo, da projekt prinaša več koristi kot tveganj, tudi sam priznal njegovo nevarnost.

»Ker vsi držite 'štango gazdi'«

Kritičen je tudi član preiskovalne skupine Aleksander Reberšek, češ da gledamo politiko izvršenih dejstev. Opozoril je na ogrožanje pitne vode in očital premierju, predsednici države, predsednici Državnega zbora, varuhu človekovih pravic, ministrom in koaliciji neukrepanje, »ker vsi držite 'štango gazdi'. Natančno se ve, kdo je v naši državi 'gazda'. Policija ne ukrepa, še več, varuje črno gradnjo, inšpekcija ne ukrepa in je močna proti šibkim in šibka proti močnim«.

Protestni shodi pred Magistratom

Oba, tako Anja Bah Žibert kot Aleksander Reberšek, sta zbrane nagovorila na protestnih shodih Ljubljančank in Ljubljančanov »proti Jankovićevemu nasilju, za zdravnike in za čisto vodo«, ki jih je doslej že petkrat, enkrat mesečno uro pred sejo ljubljanskega mestnega sveta, pred Magistratom organiziral opozicijski mestni svetnik Aleš Primc. Ta poudarja, da Janković za gradnjo ni pripravil in vložil presoje vplivov na okolje in ni pridobil okoljevarstvenega soglasja.

Odgovornost do nas samih, naših otrok in vnukov

»Kanalizacijske cevi niso vodonepropustne, požarno in potresno varne. Pomembno je vztrajati v zaščiti naše čiste pitne vode, saj je sicer prej ko slej ne bomo več imeli – to je naša odgovornost do nas samih, naših otrok, vnukov in rodov, ki bodo prišli za nami. Množično moramo pokazati Zoranu Jankoviću, da ne dovolimo, da nam zastrupi vodo v naših pipah, in da pretakanje tisočev kubičnih metrov kanalizacijskih odplak dnevno ne sodi nad zbiralnike naše pitne vode,« opozarja Primc.

Nasprotujejo številni ugledni posamezniki in inštitucije

Tudi sicer so se proti gradnji »nevarnega, nezakonitega in protiustavnega« kanalizacijskega kanala pred 90 % pitne vode v Ljubljani jasno in glasno opredelili že številni ugledni posamezniki (med njimi predsednica dr. Nataša Pirc Musar) in inštitucije, denimo Agencija za okolje, NIJZ in 31 zdravnikov UKC Ljubljana, ki so v javnem pismu zapisali, da bomo »s kanalom C0 svojim potomcem prej ali slej uničili kakovostno in zdravo pitno vodo, kar je popolnoma nesprejemljivo in neodgovorno«.

Nalaganje
Nazaj na vrh