Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koncert dveh izjemnih zborov v Ljubljani [FOTO]

Objava: 05. 07. 2024 / 13:56
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2024 / 14:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koncert dveh izjemnih zborov v Ljubljani [FOTO]
Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič. FOTO: Janez Eržen

Koncert dveh izjemnih zborov v Ljubljani [FOTO]

Sinoči so ljubitelji zborovske glasbe v dvorani Julija Betteta na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani prisluhnili izjemnemu koncertu, na katerem sta nastopila Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič in mladinski pevski zbor iz Kanade Toronto Children's Chorus, ki ga vodi Zimfira Poloz.

S skladbo Damijana Močnika Bog daj, Bog daj je Dekliški zbor sv. Stanislava večer uvedel s slovenskimi ljudskimi melodijami. Sledile so interpretacije sakralnih zborovskih del slovenskih in tujih skladateljev mlajše generacije ter še dve skladbi po ljudskih motivih.

Fotogalerija Janeza Eržena:

V drugem delu koncerta so mladi kanadski pevci zbora Toronto Children's Chorus občinstvo navdušili z raznovrstnim repertoarjem, lepim mladinskim zvokom in dodelanimi izvirnimi interpretacijami. Sklepna točka koncerta v dvorani Julija Betteta, ki je bila polna do zadnjega kotička, je bila skladba Sama Vovka Tam na Solbici, ki so jo skupaj izvedli pevke in pevci obeh zborov.

Kdo so mladi kanadski pevci?

Svetovno znani mladinski pevski zbor iz Kanade Toronto Children's Chorus vodi dirigentka Zimfira Poloz, ki prihaja iz Kazahstana in je priznana predavateljica in mentorica na mednarodnih delavnicah in tečajih za dirigente. Zbor Toronto Children's Chorus je prišel v Slovenijo v sodelovanju s Slovenskim otroškim zborom, ki že 22 let v začetku počitnic zbere približno 80 do 100 navdušenih pevcev iz vse Slovenije in jih združi na enotedenskih vajah in zaključnih koncertih. Letošnji je v Šentvidu potekal med 27. junijem in 3. julijem.

Zbor iz Toronta vodi mednarodno priznana dirigentka Zimfira Poloz. FOTO: Janez Eržen

Torontski zbor je z mentorico najprej izvedel tečaj za slovenske zborovodje, slovenskemu občinstvu pa se je predstavil na štirih koncertih: s Slovenskim otroškim zborom so nastopili v baziliki svetogorske Matere Božje nad Gorico ter v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, sledil je sinočnji koncert z Dekliškim zborom sv. Stanislava v dvorani Julija Betetta na Akademiji za glasbo UL, nocoj pa bodo imeli v Brežicah samostojen koncert v Viteški dvorani Posavskega muzeja.

Nalaganje
Nazaj na vrh