Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konec tiskanih računov. Kaj to pomeni za potrošnike?

Objava: 21. 01. 2022 / 10:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2022 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Konec tiskanih računov. Kaj to pomeni za potrošnike?
Večina trgovcev bo verjetno še vedno tiskala račune, tako direktor Fursa Ivan Simič. FOTO: A. R.

Konec tiskanih računov. Kaj to pomeni za potrošnike?

Z uveljavitvijo novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV) se računi v tiskani obliki poslavljajo. V Zvezi potrošnikov svetujejo, da papirnati račun kot potrošnik vseeno zahtevate.

Novela zakona o DDV, ki v veljavo stopa z 22. januarjem, prinaša pomembno novost, ki nas kot potrošnike zadeva prav vse. Ob nakupu blaga in storitev namreč ne bomo več avtomatično prejeli papirnatega računa. Lahko pa ga vedno zahtevate in v tem primeru vam ga je trgovec oz. izvajalec storitve dolžan izročiti.

Direktor Fursa: od sobote nič drugače

Kot je ob predstavitvi novele poudaril finančni minister Andrej Šircelj to sicer ne pomeni, da trgovcu računa ne bo treba izdati. »To nima nobene povezave z izdajo računa, saj bo davčni zavezanec še vedno moral izdati račun, ki bo evidentiran,« je dejal in pojasnil, da ga zgolj ne bo treba natisniti in izročiti v fizični obliki.

Čeprav je sprememba v javnosti sprožila kar nekaj polemike in pomislekov, prvi mož Finančne uprave (FURS) Ivan Simič pravi, da se praktično ne spreminja nič. »Omogoča se samo tistim, ki želijo, da ne bodo tiskali računov in katerim sistemi to že omogočajo, da teh izdanih računov v trgovinah ne bodo tiskali. Vsi tisti, ki jih želijo tiskati, jih lahko tiskajo še naprej. Od jutrišnjega dne se ne zgodi popolnoma nič, vse teče normalno.«

Namen spremembe zakona je, da se tistim, ki želijo hitrejše poslovanje na blagajnah ali privarčevati pri papirju tudi z ekološkega vidika, to omogoči, je pojasnil Simič. Ni pa to obveza, je dodal.

ZPS s pomisleki

Zakon sicer prinaša poenostavitev in razbremenitev pri izpolnjevanju davčnih zavezancev, hkrati sledi ciljem okolijske politike. V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) imajo nad spremembo pomisleke in potrošnikom svetujejo, da račun vseeno zahtevajo, sicer ne bodo mogli uveljavljati pravic, vezanih na nakup.

Z računom namreč vedno lahko takoj preverimo pravilnost zaračunanega zneska, konec koncev tudi ali morda trgovec morda ni česa preveč oz. premalo zaračunal.

Hkrati pri ZPS navajajo, da nam računi pomagajo bodisi pri razumevanju in primerjavi cen ter pri nadzoru vsakodnevnih izdatkov.

Nalaganje
Nazaj na vrh