Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konstantinova razstava v Beogradu in slavje v Nišu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 07. 2013 / 11:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Konstantinova razstava v Beogradu in slavje v Nišu

Razstava spominja na pokristjanjevanje Balkanskega polotoka v 3. in 4. stoletju; slavje v Nišu bo vodil kardinal Scola.

Srbija se še do konca letošnjega septembra spominja pokristjanjevanja Balkanskega polotoka v 3. in 4. stoletju, v obdobju cesarja Konstantina in Milanskega edikta v letu 313. 'Konstantin Veliki in Milanski edikt – Rojstvo krščanstva v rimskih pokrajinah na območju Srbije' je naslov velike razstave, ki so jo predstavniki države in Cerkve pred kratkim odprli v Beograjskem narodnem muzeju. Odprtja se je udeležil tudi patriarh Irinej.

Gre za eno izmed osrednjih razstav v Srbiji ob praznovanju 1.700-letnice Milanskega edikta in verske strpnosti znotraj meja rimskega cesarstva. Cesar Konstantin, ki je omenjeni edikt izdal, izvira s področja današnje Srbije. Rojen je bil 27. februarja 274 v kraju Naissus, današnjem Nišu. Na razstavi je na ogled več kot 180 predmetov srbskih zbirk iz poznorimske in zgodnjekrščanske zgodovine, ki odsevajo družbenopolitične razmere in predstavljajo tako življenje cesarja kot tudi vsakdan vojakov, obrtnikov in trgovcev na Balkanu. Posebnega pomena so bronasti doprsni kip cesarja Konstantina Velikega, kamniti portret cesarja Galerija, čelade in zlati cesarski nakit. Razstava bo odprta do sredine letošnjega septembra.

Osrednje katoliško slavje ob jubileju edikta v nišu pripravljajo 20., 21. in 22. septembra. Uradni papežev odposlanec ob tej priložnosti bo milanski nadškof kardinal Angelo Scola, ki bo 19. septembra obiskal Beograd in se tam sestal s patriarhom Irinejem.V Nišu bo kardinal Scola vodil križev pot skozi mesto, v spomin na križ, ki ga je v Jeruzalemu našla Konstantinova mati, in v spomin na vizijo križa cesarja Konstantina pred bitko pri Milvijskem mostu v Rimu leta 312. Zaključno slavje prirejajo na mestnem stadionu.

Že 14. septembra, na praznik povišanja svetega Križa, pa bodo blagoslovili zgodovinsko cerkev povišanja svetega Križa v Nišu. Kardinal Scola bo v tej cerkvi v nedeljo, 22. septembra, daroval slovesno sveto mašo.

Katoličani v Srbiji predstavljajo okoli 5 % prebivalstva, večina izmed njih jih živi na severu države v Vojvodini.

Katoliški škofje na tem območju želijo v Konstantinovem letu poudariti pomen krščanske prisotnosti na Balkanu in kristjane iz inozemstva spodbuditi, naj v čim večjem številu poromajo v Niš.

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia


Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh