Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Konvencionalna krščanska vzgoja povzroča areligioznost«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 11. 2013 / 07:16
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Konvencionalna krščanska vzgoja povzroča areligioznost«

»Konvencionalna krščanska vzgoja povzroča areligioznost«

Dunajski katehet Martin Jäggle zagovarja nove oblike verske vzgoje, ki otrokom nudijo prostor za rast in razvoj.

Na področju verske vzgoje otrok je potrebno vpeljati nove oblike, je prepričan dunajski pedagog religije in katehet Martin Jäggle, ki je v pogovoru za avstrijski časnik »Der Standard« poudaril, da »konvencionalna krščanska vzgoja povzroča areligioznost«. Po njegovih besedah so vero prepogosto izrabljali kot vzgojno sredstvo, da bi otrokom vcepili ponižnost, ob tem pa jim niso puščali prostora za rast in razvoj na tem področju. Nova zasnova verske vzgoje bi se morala osredotočiti na to, da bi otroci »vedno znova samostojno odkrivali nove vsebine, ki bi se jih želeli naučiti«.

Ali vera v življenju otrok sploh še igra kakršno koli vlogo, je odvisno od vsake posamezne družine. V osnovi je versko življenje kot družbeno merilo precej v zatonu. Trenutno se smernice nagibajo k profesionalizaciji verske vzgoje, kar se najbolj opazi pri trendu konfesionalnih, večinoma katoliških zasebnih šol. Vzroke za to je moč poiskati pri negotovosti staršev. »Starši otroke danes pošiljajo v verske šole, ker se sami čutijo povsem nesposobne lastne otroke vzgajati v veri«, je prepričan Jäggle. Starši bi morali občutiti dovolj samozavesti, da bi del verske vzgoje svojih otrok prevzeli tudi na lastna ramena.

Na področju šolske verske vzgoje (v Avstriji) Jäggle zagovarja nadkonfesionalniverski pouk. »Če poskusimo odpraviti razlike, s tem otrokom ponujamo nekaj v razmislek in odpravljamo nepotrebne spore«, meni dunajski katehet. Seveda lahko vere povzročajo tudi nesoglasja, vendar, zatrjuje Jäggle, »vsaka vera premore dovolj potenciala, da lahko z drugimi religijami ravna spoštljivo«.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh