Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kopti nezadovoljni s posledicami revolucije

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 25. 04. 2012 / 19:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kopti nezadovoljni s posledicami revolucije

Član Ekumenskega sveta Cerkva, teolog Michael Ghattas, je izrazil skupno željo, da bi vlada in islamisti koptov ne obravnavali kot tujcev v lastni domovini.

Kopti so po besedah egiptovskega teologa Michaela Ghattasa izredno nezadovoljni s posledicami revolucije. Na kairskem trgu Tahrir so vsi imeli enake cilje, 'življenje, svobodo in delo', je Ghattas dejal v pogovoru za neko nemško revijo. Večina mladih namreč, pa naj bodo kopti ali muslimani, je trenutno brezposelna. V času revolucije ni bilo nikakršnih akcij zoper koptsko Cerkev, zdaj pa islamisti, ki se takrat niso bojevali, izrabljajo današnji položaj in uničujejo skupne cilje, saj vedno bolj poudarjajo tudi veroizpoved posameznikov.

Kopti si želijo delati, številni izmed njih pa za to ne dobijo niti priložnosti, še pojasnjuje Ghattas. Le dva odstotka akademikov na univerzah je kristjanov. Mnogo visoko usposobljenih posameznikov je odšlo v Evropo ali v Združene države Amerike, kjer imajo boljše možnosti. »Želimo si, da bi nas vlada in islamisti ne obravnavali kot tujcev v lastni domovini«, je dejal egiptovski teolog.

V izvenkrščanskem sodelovanju so trenutno ustavljene vse dogmatične razprave z drugimi veroizpovedmi, poudarja Ghattas. Tudi če obstajajo razlike v veri, jih zaenkrat ne izpostavljajo. Po njegovem mnenju bi morali Egipčani 'globoko razmišljati o prihodnosti naslednjih rodov'. Michael Ghattas je docent na teološkem semenišču v Egiptu in v Nemčiji in je član Ekumenskega sveta Cerkva v Ženevi.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh