Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kopti priznali mučeništvo 21 umorjenih kristjanov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 02. 2015 / 14:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kopti priznali mučeništvo 21 umorjenih kristjanov

Kopti priznali mučeništvo 21 umorjenih kristjanov

Dneva njihove smrti se bodo spominjali v koledarju cerkvenega leta.

Koptska pravoslavna Cerkev je napovedala, da bo spomin na umor 21 egiptovskih kristjanov, ki so jih obglavili pripadniki »Islamske države« v Libiji, uvrstila na svoj cerkveni koledar.



Papež Tavadros II. je še dejal, da bodo imena mučencev zapisana v koptski sinaksarij, ki v vzhodni Cerkvi igra vlogo Rimskega martirologija. Ta postopek je soroden kanonizaciji v rimski Cerkvi.

Kot je poročal spletni portal terrasanta.net, se bodo mučeništva 21 umorjenih kristjanov spominjali 8. dne 6. meseca po koptskem koledarju, kar pomeni 15. februarja po gregorijanskem koledarju.

Pripadniki skrajne islamske skupine »Islamska država« so sredi februarja objavili grozljivi video posnetek, ki so ga naslovili »S krvjo podpisano sporočilo narodu Križa«, v njem pa je izrečeno opozorilo, da so že »južno od Rima«. Nato so obglavili 21 krščanskih mož, ki so v trenutkih pred smrtjo klicali Jezusovo ime.

Medtem ko je umor 21 egiptovskih koptov sprožil val strahu, ker so se pripadniki »Islamske države« že nevarno približali Evropi, pa je to mnoge vernike utrdilo v njihovi veri. V pogovoru za krščansko televizijo SAT-7 ARABIC se je Beshir Kamel, brat dveh umorjenih koptskih mučencev, »Islamski državi« celo zahvalil, da je pred obglavljenjem na posnetek vključila tudi njihovo izpoved vere. »Islamska država nam je dala več, kot smo pričakovali, saj iz posnetka ni izbrisala dela, ko naši mučenci izpovedujejo svojo vero in kličejo Jezusa. Islamski skrajneži so nam pomagali utrditi lastno vero.«

Beshir je še dejal, kako izjemno ponosen je na svoja brata, Bishoya in Samuela, rekoč, da je njuno mučeništvo »odlikovanje za krščanstvo«. Tudi pogovor s Kamelom je obkrožil svet in sprožil val odzivov. Na vprašanje, kaj bi storil, če bi srečal pripadnika »Islamske države«, Kamel odgovarja z besedami svoje matere:

»Moja mati, neizobražena ženska pri šestdesetih, je rekla, da bi ga povabila v hišo in prosila Boga, naj mu odpre oči, kajti zaradi njega sta njena sinova vstopila v Božje kraljestvo.«

Vir: Radio Vatican

Foto: RV

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh