Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kopti z visokimi pričakovanji pred obiskom Tavadrosa II. v Vatikanu

Objava: 03. 05. 2013 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kopti z visokimi pričakovanji pred obiskom Tavadrosa II. v Vatikanu

Škof iz Minye, Avad Hanna, je prepričan, da lahko srečanje koptskega pravoslavnega patriarha s papežem Frančiškom začrta pot do polnega zakramentalnega občestva med egiptovskimi verniki.

Bližajoči se obisk koptskega pravoslavnega patriarha Tavadrosa II. pri papežu Frančišku v Vatikanu v soboto, 11. maja, bi lahko po mnenju visokega predstavnika koptske skupnosti 'prinesel pomembne in pozitivne rezultate'. »Želim si, da bi ponovno vzpostavili teološki dialog, kar bi resnično pomenilo nov začetek na poti v skupnost obeh veroizpovedi«, je pojasnil koptski katoliški škof Boutros Fahim Avad Hanna, ki je bil pred kratkim imenovan za škofa eparhije Minya.

Škof Avad Hanna je v pogovoru za vatikansko agencijo 'Fides' spomnil, kako je nekdanji koptski pravoslavni patriarh Šenuda III. še pred svojo izvolitvijo leta 1971 na Dunaju sodeloval pri neuradnih teoloških razpravah med katoliškimi in vzhodnimi pravoslavnimi teologi v organizaciji tamkajšnje ustanove 'Pro Oriente'. Razprave so privedle do razvoja t.i. 'Dunajske kristološke formule'.

Leta 1973 je prišlo do prvega srečanja med tedanjim papežem Pavlom VI. in Šenudo III.; konec leta 1988 se je pričela prva dialoška faza med koptsko in katoliško Cerkvijo s skupno izjavo 'o isti veri v Jezusa Kristusa, našega Gospoda, Boga in Odrešenika, učlovečeno besedo', ki obe strani ustrezno označuje in obenem obe veroizpovedi osvetljuje v pravi luči njune zgodovine pristne vere.

Ta skupna kristološka izjava pa po besedah škofa Avada Hanne ni imela kakšnih posebnih učinkov v vsakdanjem življenju. »Iskreno si želim, da bi obisk novega pravoslavnega patriarha pri novem rimskem škofu poglobil ne le poskuse približevanja na duhovni in pastoralni ravni iz nedavne preteklosti, ampak tudi na teološki ravni in ravni verskih resnic«, je dejal škof iz Minye.

Patriarh Tavadros II. je večkrat poudaril, kako bi se morali 'pastirji in verniki Cerkva v Egiptu drug drugemu pribiževati na prijateljski, pastoralni in karitativni ravni, nalogo reševanja vprašanj glede verskih resnic pa prepustiti teologom'. Škof Avad Hanna je še izrazil upanje, da bo obisk novega patriarha pri novem papežu 'prinesel ponovno vzpostavitev poglobljenega in spoštljivega dialoga, ki bi egiptovsko katoliško in pravoslavno skupnost nekega dne privedel do polnega zakramentalnega občestva'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh