Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koronaepidemija: težke posledice za otroke v Aziji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 05. 2021 / 10:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2021 / 13:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koronaepidemija: težke posledice za otroke v Aziji

Koronaepidemija: težke posledice za otroke v Aziji

V Južni Aziji je prvi val epidemije zahteval življenja 228.000 otrok in 11.000 mater.

Klovn v indijskem slumu ozavešča otroke o nevarnosti koronavirusa FOTO: Vatican Media

Unicef, sklad Združenih narodov za otroke, poziva vlade v državah Južne Azije, naj si po svojih najboljših močeh prizadevajo za preprečitev koronakatastrofe, saj po njihovih podatkih okužbe z novim koronavirusom na tem območju v nesorazmerno veliki meri prizadenejo populacijo otrok, poroča spletni portal Vatican News.

»Smrtonosni novi val epidemije v Južni Aziji pomeni grožnjo za vse. Obstaja možnost, da bo premagal vsa doslej težko dosežena globalna prizadevanja za zaustavitev epidemije, če ga ne bomo uspeli čim hitreje ustaviti,« je v nedavni izjavi za javnost opozoril George Laryea-Adjei, območni direktor Unicefa za Južno Azijo.

Laryea-Adjei spodbuja vlade, naj »storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi preprečile popolno opustošenje,« vse, ki lahko pošljejo kakršno koli pomoč na to območje, pa poziva, naj to nemudoma storijo. »Mednarodna skupnost mora stopiti skupaj brez obotavljanja. Pri tem ne gre le za moralni imperativ,« je pojasnil predstavnik svetovne organizacije, ki je znova izpostavil tudi pomen osebne odgovornosti. »Vsaka odločitev, ki jo sprejmemo, potencialno lahko spremeni smer tega vala – in bodisi obvaruje ali pa ogrozi življenja okoli nas. Mi smo morda že izčrpani, virus pa še ne,« je poudaril Laryea-Adjei. K »osebni odgovornosti« po njegovih besedah sodijo nošenje zaščitne maske, temeljito umivanje in razkuževanje rok, ohranjanje medosebne razdalje in cepljenje, ko se za to ponudi priložnost.

Otroci

Medtem so si države prizadevajo za primeren odziv na ogroženost javnega zdravja, pa pri Unicefu opozarjajo tudi na »težke posledice, ki jih epidemija prinaša za otroke«. »Koronavirusna bolezen zelo neposredno v velikem številu prizadene tudi otroke. Izgubljajo starše in skrbnike, pogosto so priče prizorom, ki jih ne bi smel videti noben otrok, odrezani so od šolanja in svoje temeljne podporne mreže.«

Zdravstvene razmere so izjemno zahtevne, otrokom je marsikje odvzeta osnovna zdravstvena oskrba, na katero se zanašajo – vključno z rutinskimi programi cepljenja. Če bo otrokom v celoti odvzeto tudi to, bodo najhujše posledice znova občutili najranljivejši otroci in družine.

Laryea-Adjei je izpostavil, kakoe je prvi val epidemije povzročil občuten padec dostopnosti in uporabe osnovnih zdravstvenih storitev v Južni Aziji in s tem zahteval življenja 228.000 otrok in 11.000 mater. Po njegovih besedah je treba storiti vse, »da se ohrani osnovno zdravje, programi cepljenja in zdrave prehrane, ter da se zagotovi primerna zaščita otrok in mater«.

Število okužb v Južni Aziji narašča

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na skrb zbujajoče vale okužb v državah Južne Azije, pri čemer Indija beleži 90 odstotkov vseh okužb in smrti na tem območju. Indija je poleg tega zabeležila tudi 46 odstotkov vseh primerov okužb in 25 odstotkov koronasmrti v svetu v preteklem tednu.

Maldivi, Nepal, Pakistan in Šri Lanka prav tako poročajo o naraščanju števila okuženih. Razmere so posebej skrb zbujajoče v Nepalu, kjer je število okuženih ta teden naraslo za 137 odstotkov in doseglo najvišjo raven okužb od izbruha epidemije v začetku lanskega leta. To je močno obremenilo krhek sistem zdravstvenega varstva v državi in povzročilo veliko pomanjkanje bolniških postelj, predvsem na oddelkih za intenzivno nego, in pomanjkanje nujnih medicinskih pripomočkov, vključno z zaščitnimi maskami in koncentratorji kisika.

Vlada v Nepalu je minuli teden napovedala splošno zaprtje javnega življenja v številnih delih države, med drugim tudi v dolini Katmandu, ter ustavila letalski promet, da bi zajezila širjenje virusa.

Tudi Pakistan doživlja velik val koronavirusnih obolenj, število okuženih z novim virusom je v zadnjih tednih močno naraslo. Vsak dan v povprečju beležijo prek 5.000 novih okužb, februarja je bilo dnevno na novo okuženih okoli tisoč oseb.

Nizka raven precepljenosti

Laryea-Adjei opozarja tudi pred zelo nizkim številom precepljenih v državah Južne Azije, kar bi lahko povzročilo še hitrejše napredovanje okužb z novim koronavirusom. »V skoraj vseh državah na tem območju, z izjemo Maldivov in Butana, je bilo cepljenih manj kot vsak deseti prebivalec,« je pojasnil predstavnik Unicefa in poudaril: »Nihče ne bo zaščiten, dokler ne bomo vsi zaščiteni.«

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh