Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koronavirus je povezal svet

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 21. 03. 2020 / 16:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 09:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koronavirus je povezal svet

Koronavirus je povezal svet

Cerkev, Slovenija in svet z drastičnimi ukrepi združeni v boju zoper širjenje koronavirusa.

Pandemija koronavirusa je ohromila svet. Ta po napovedih mnogih nikoli več ne bo tak, kot je bil. Virus SARS-CoV-2 se nezadržno širi, zajel je več kot 115 držav na vseh celinah, razen na Antarktiki. Obolele preštevajo v sto tisočih, a epidemiologi opozarjajo, da je v resnici okuženih precej več ljudi. Zaradi posledic hujše oblike bolezni COVID-19 je ugasnilo že na tisoče življenj, svoj smrtni davek je virus že zahteval tudi v Sloveniji.


Foto: Reuters


Od prehlada do pljučnice

Po zadnjih informacijah, ki se zaradi nepoznavanja novega virusa spreminjajo, se bolezen pojavi v petih ali šestih dneh od okužbe. To je lahko običajen prehlad, brez vročine in bolečin v mišicah, ki traja teden ali dva. V približno 20 % se po enem tednu stanje poslabša in preide v pljučnico, ki v približno 5 % zahteva intenzivno zdravljenje. Ti bolniki se lahko zdravijo več tednov, ozdravi jih le polovica.

Brez pregleda je bolezen težko ločiti od drugih bolezni dihal, a je hitreje prenosljiva in bolj nevarna za določen odstotek bolnikov. Ker cepiva in zdravil za zdaj ni (nekatera zdravila za lajšanje simptomov lahko poslabšajo potek bolezni), je edini učinkovit boj sprejemanje drastičnih ukrepov.

Zaprte šole, ustavljen javni promet

Zaradi ukrepov, ki se iz dneva v dan zaostrujejo, je javno življenje v naši državi ugasnilo. Vrtci, šole in univerze do preklica ostajajo zaprti. Vrata so morali zapreti vsi lokali, restavracije, hoteli, velnes storitve, športne vadbe, muzeji, galerije, kinematografi, frizerji, kozmetičarji in neživilske trgovine, med njimi tudi vse knjigarne Družina. Vstop v banke in na pošte je številčno omejen, v lekarnah boste na recept dobili le zdravila v količini za en mesec, brez recepta le eno pakiranje na osebo.

Preventivne zdravstvene storitve so prekinjene, odpovedani so specialistični pregledi in operativni posegi, razen če bi opustitev imela negativne posledice za zdravje bolnika. Do zobozdravnika boste prišli le v nujnih primerih. Sodišča, notarji in upravne enote so se omejili le na najnujnejše, na upravni enoti se je treba predhodno naročiti.

Vlaki in avtobusi so obstali, letala so prizemljena. Države zapirajo mejne prehode, zunanje meje Evropske unije so že zaprte. Podobne ukrepe so sprejele tudi druge države.


Foto: Tatjana Splichal


Zaprte cerkve

Samevajo tudi cerkve. Odprte so samo za osebno molitev, vendar se sočasno v njih lahko zbere do 10 vernikov, ki morajo biti na razdalji 1,5 metra. Duhovniki morajo poskrbeti za razkužilo rok ter vsaj dvakrat dnevno razkužiti kljuke, klopi ipd. Zbiranje vernikov pri mašah je do preklica prepovedano, prav tako so odpovedani podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja ter drugi dogodki in srečanja. Namen ukrepov je varovanje življenja ljudi. »Če morda kdo misli, da je pred boleznijo varen, naj bo obziren do tistih, ki niso,« ter iz spoštovanja do zdravstvenih delavcev, spodbuja ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Ostani doma

Najmanj in hkrati največ, kar lahko vsak od nas naredi, je, da upošteva navodila. Najprej pa smo dolžni ostati doma. Družimo se le s sostanovalci, iz stanovanja gremo le na delo, zaradi nujnih opravkov ali na sprehod v naravo. S samoosamitvijo virusu preprečimo kroženje med ljudmi. »Kdor bi izzival Boga z neupoštevanjem navodil, ki jih dajemo tudi škofje, hudo krši peto Božjo zapoved, ki pravi: Ne ubijaj. Nihče ne more in ne sme izzivati Boga, da od njega izsiljuje čudež tam, kjer smo najprej mi sami odgovorni ne samo zase, temveč tudi za zdravje in življenje drugih ljudi,« je opomnil murskosoboški škof Peter Štumpf.

Solidarnost že prežema ljudi

Svetovna stiska je že pokazala tudi svetlo stran, solidarnost. Zdravstveni delavci se preventivno že »ločujejo« od družin v dobro skuponosti. Prodajalke požrtvovalno ostajajo na delovnih mestih. V župnijskih občestvih in sosedskih skupnostih nastajajo pobude za pomoč starejšim in bolnim, da prostovoljci namesto njih stopijo v trgovino ali lekarno. Pri Slovenski karitas pa vabijo mlade, da pokažejo pripravljenost za sodelovanje v predvidenem prostovoljskem delu za zagotavljanje pomoči ljudem v stiski v času epidemije. Prijave sprejemajo na spletu, Facebooku in Instagramu. Za začetek izvajanja aktivnosti za zdaj še ni potreb, se pa predvideva, da se bo prej ali slej pojavila večja potreba po solidarnosti do ranljivih skupin.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh