Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koronavirus napada spomin na holokavst

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 20. 04. 2020 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2020 / 09:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

Koronavirus napada spomin na holokavst

Slovesnost v spomin na žrtve holokavsta zaradi epidemije kar na spletu.

Foto: splet / Wikipedia

V Izraelu bodo letošnjo slovesnost ob dnevu spomina na holokavst zaradi epidemije novega koronavirusa predvajali kar prek svetovnega spleta, in sicer na spletni strani spominskega centra Jad Vašem v Jeruzalemu, poroča STA.

Večerna slovesnost, ki so jo posneli vnaprej, se bo začela z nagovoroma izraelskega predsednika Reuvena Rivlina in premierja Benjamina Netanjahuja, nato pa bo šest ljudi, ki so preživeli holokavst, prižgalo bakle v spomin na šest milijonov judov, ki so bili ubiti v holokavstu. Predvajali bodo tudi pričevanja preživelih in molitev glavnega izraelskega rabina.

Spominski center Jad Vašem je ob tem mednarodno javnost prek družbenih omrežij povabil k branju imen žrtev holokavsta. Prikazali bodo tudi video otrok, ki iz svojih domov po vsem svetu pojejo pesem češkega juda, ki je umrl v nacističnem taborišču Auschwitz.

Preživelih kmalu ne bo več

Žrtev holokavsta se običajno spominjajo z različnimi dogodki na različnih krajih, predvsem po nekdanjih koncentracijskih taboriščih, kjer se slovesnosti udeležijo tudi preživeli holokavsta. Letos pa bo zaradi varnostnih ukrepov pred širjenjem okužb z novim koronavirusom slovesnost na ogled le prek spleta.

Omejitve pri organizaciji slovesnosti služijo tudi kot opozorilo, da preživelih kmalu ne bo več, saj bodo slej ko prej umrli še zadnji. Po besedah Stephena Smitha, vodje Sklada šoa na univerzi južne Kalifornije, so že veliko govorili o tem, kaj se bo zgodilo, ko preživelih ne bo več. Okrnjene slovesnosti kažejo, meni Smith, kako bo videti prihodnost.

Poleg odpovedi slovesnosti okužba s koronavirusom veliko grožnjo predstavlja tudi za tiste, ki so preživeli holokavst in so visoke starosti. Virus »gotovo napada spomin na holokavst, saj napada starejše«, je pojasnil Smith in dodal, da »napada tudi naše možnosti za zbiranje teh zgodb«. Povedal je, da so zaradi okužbe s koronavirusom umrli številni, ki so preživeli holokavst.

V Izraelu živi še okoli 192.000 ljudi, ki so preživeli poboj judov, njihova povprečna starost je 84 let.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh