Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koronavirus v Indiji: prepotrebna pomoč salezijancev

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 27. 07. 2020 / 11:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2020 / 12:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Koronavirus v Indiji: prepotrebna pomoč salezijancev

V Indiji je s koronavirusom okuženih že več kot milijon oseb.

Foto: Vatican Media

V Indiji je s koronavirusom okuženih že več kot milijon oseb, vsak dan zabeležijo prek 40.000 novih primerov. Poleg epidemije so dodatne težave povzročile tudi poplave, zaradi katerih je brez domov ostalo več kot 4.000 ljudi. Med tistimi, ki s strani Cerkve nudijo različne oblike pomoči, je tudi okoli 3.000 salezijancev, več o njihovem delu ter o razmerah v Indiji pa je za Radio Vatikan povedal salezijanec Vijay Bhaskar Reddy Thathireddy.

Od strahu pred virusom do sprijaznjenosti

P. Vijay je pojasnil, da je svet zelo zaskrbljen zaradi Indije. Imajo skoraj poldrugi milijon primerov okuženih s koronavirusom in razmere so zelo težke. Število primerov hitro narašča, vsak dan je več kot 40.000 novih obolelih in prek 600 mrtvih, in to so zgolj zabeleženi primeri. Po mnenju p. Vijaya bi bile številke lahko vsaj enkrat višje od navedenih. Indija si prizadeva za soočanje s krizo po svojih najboljših močeh, vendar to zaradi prenaseljenosti in revščine zanjo predstavlja velik izziv. Osebe, ki so najbolj prizadete, so revni, migranti, uslužbenci in ulični prodajalci, ki nimajo sredstev, da bi vzdrževali svoje družine. Na začetku je bil navzoč strah pred virusom, zdaj pa se je ta strah spremenil v sprijaznjenost.

Kako biti v karanteni v družini, ki živi na 5 m˛?

Na vprašanje, katere so danes največje potrebe, s katerimi se srečujejo, je p. Vijay odgovoril, da najbolj potrebujejo hrano, pa tudi bolnišnice in prostore za karanteno. Če je okužen nekdo v družini, ki živi v sobi na petih kvadratnih metrih, je pravzaprav nemogoče ohranjati razdaljo in izolacijo in na koncu se okuži vsa družina. Kljub nevarnosti okužbe z virusom pa ljudje želijo delati: brez dela bo zaradi lakote po besedah indijskega salezijanca umrlo več ljudi kot zaradi koronavirusa.

Salezijanci dosegli 2,5 milijona oseb

Duhovnik je še pojasnil, da je v nekaterih zveznih državah preveč dežja in zato se je virus še hitreje širil. Pomagali so veliko ljudem, posebej migrantom; kot Cerkev so sodelovali z vlado, na razpolago so dali svoje bolnišnice, ustanove, šole in kolegije, kjer so lahko opravili testiranja, omogočili zdravljenje ter zagotovili prostore za karanteno. Salezijanci so dosegli okoli 2,5 milijona revnih in mladih, ki so jim razdelili hrano, razkužila in higienske pripomočke.

Nekateri migranti prehodili tudi 1.000 km do doma

Salezijanci so v času, ko se je življenje v državi popolnoma ustavilo, veliko storili tudi za migrante, ki jih je v Indiji več kot 100 milijonov. Po besedah p. Vijaya je v času karantene marca prišlo do velikega eksodusa migrantov; ker ni bilo prevozov, so se mnogi odpravili domov peš. Nekateri so prehodili tudi 1.000 kilometrov v hudi vročini in v težkih pogojih, pri tem pa so najbolj trpele družine z majhnimi otroki. Veliko je zgodb ljudi, ki so hodili več sto kilometrov, da so prišli do svojih rojstnih vasi. Nekateri so rekli, da želijo umreti v svoji vasi in v bližini svojih dragih. Salezijanci so rešili skupino 42 mladih migrantov, ki so delali v rudniku in so hodili ob železniški progi proti severovzhodni državi Asam. Cerkev je na splošno pomagala migrantom, da so se lahko vrnili v svoje vasi v različnih indijskih zveznih državah. Trenutne razmere so takšne, da je večina migrantov doma, vendar pa tam nimajo priložnosti za delo, nimajo denarja, da bi kupili hrano. V mestih se je delo večinoma ustavilo: po eni strani se migranti želijo vrniti, pa tudi njihovi delodajalci jih nujno potrebujejo. Salezijanci želijo skupaj z vlado zagotoviti varno migracijo in boljše strukture, za migrante pa boljše plače in življenjski standard. Prav tako želijo zagotoviti primerno vzgojo in izobraževanje za otroke migrantov.

Podarjeno življenje duhovnikov, redovnikov in redovnic

Na koncu je p. Vijay spregovoril še o okužbah duhovnikov in redovnic, ki pomagajo ljudem v stiskah: »Lepo je videti mnoge duhovnike in redovnice, ki tvegajo življenje s tem, ko pomagajo revnim in najranljivejšim osebam. V teh dneh se je z virusom okužilo veliko duhovnikov, redovnikov in sester, izvedeli smo že za smrt nekaterih izmed tistih, ki so bili zelo dejavni pri pomoči ubogim.«

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh