Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koroška poje v tonih Pavla Kernjaka

Za vas piše:
K. H.
Objava: 09. 03. 2019 / 15:11
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2019 / 19:48
Ustavi predvajanje Nalaganje

Koroška poje v tonih Pavla Kernjaka

Na tradicionalni prireditvi se bodo Korošci spomnili glasbenika ob 120. obletnici rojstva in 40. obletnici smrti

Krščanska kulturna zveza (KKZ) v nedeljo, 10. marca, ob 15. uri pripravlja tradicionalno pomladansko pevsko srečanje Koroška poje 2019. Letos prireditev posvečajo Pavletu Kernjaku ob 120. obletnici rojstva in 40. obletnici smrti.

Pevska prireditev, ki zvabi v celovec ljubitelje slovenskih koroških in drugih narodnih pesmi od vsepovsod, bo na največjem odru koroške prestolnice, v celovškem Domu glasbe. Kot obljubljajo prireditelji bo srečanje pokazalo raznoliko in pisano pevsko dejavnost manjših pevskih zasedb na Koroškem, po drugi strani pa naj spomni tudi na velikega glasbenega ustvarjalca, ki je s svojim opusom močno zaznamoval podobo dvojezične Koroške. (več o programu in vstopnicah http://www.kkz.at/koledar/top-detajl/koroshka_poje_2019)

Pavle Kernjak, znani koroški skladatelj, harmonizator ljudskih pesmi, organist in zborovodja, je motiviko za svoje pesmi našel v neposrednem okolju, besedila za svoje pesmi pa je po potrebi napisal tudi sam. Poleg lastnih skladb je zapisal tudi veliko narodnih pesmi in jih v prirejeni obliki obvaroval pozabe. Njegove pesmi in priredbe se pojejo na vseh odrih, kjer zadoni slovenska pesem. Značilnost Kernjakove glasbe je predvsem v njeni preprostosti, s katero je na mah osvojil tako pevce kot tudi poslušalce, ter v njegovi»zavidanja vredni spretnosti za zlito povezovanje narodnih pesmi v vsebinsko zaokrožene venčke,« kakor je o njem povedal Radovan Gobec.

več o Pavletu Kernjaku http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/58-11-VeraInKultura-3?Open

Na letošnji prireditvi Koroška poje bodo nastopile predvsem male vokalne skupine: Kvintet bratov Smrtnik, Korte, Oktet Suha, Dekleta Smrtnik, Obirsko, Kežarjevi vnuki, Šentprimož, Kvartet 4 U, Rož, Tercet Tri rože, Šentjakob, Vokalna skupina Klika, Železna Kapla, Vokalno-instrumentalna skupina Sanje, Suha, Vokalna skupina AnTaMiNa, Dobrla vas, Agnes Schnabl & Petra Schnabl-Kuglitsch, Straja vas, gostje koncerta bodo Ženska vokalna skupina Rupa-Peč iz Italije.


Med številnimi nastopajočimi bo tudi najbolj znan koroški osmerec Oktet Suha ...

Poleg lastnega programa bodo vse skupine sodelovale v kanonu, ki ga je po motivih Pavleta Kernjaka za koncert napisal Edi Oraže. Za zaključek bodo skupaj zapeli Kernjakovo pesem Pomlad.

Vstopnice so še na voljo, naročite jih pri Krščanski kulturni zvezi.



... in prepoznaven Kvintet bratov Smrtnik

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh