Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Korupcija je zločin zoper človeštvo'

Objava: 25. 11. 2011 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Korupcija je zločin zoper človeštvo'

Afriški kardinal Tumi na Dunaju pozval mednarodno skupnost držav, naj se odločneje zoperstavi korupciji.

Afriški kardinal Christian Tumi je pozval mednarodno skupnost držav, naj odločneje ukrepa proti politični in gospodarski korupciji v Afriki. Kot je kardinal poudaril minuli konec tedna, sta 'korupcija in prilaščanje državnega denarja zločina zoper človeštvo, ker imata uničujoč učinek na ljudi'. Afriški cerkveni dostojanstvenik je v Avstriji prejel 'The Integrity Award', nagrado mednarodne protikorupcijske organizacije 'Transparency International'.

Korupcija predstavlja resnično oviro za gospodarski in socialni razvoj, še posebej v boju proti lakoti v Afriki, je opozoril enainosemdesetletni kardinal, upokojeni nadškof v kamerunski škofiji Douala. Za takšen položaj niso odgovorni le koruptivni afriški politiki in državni voditelji, pač pa vse gospodarsko močne države v Evropi in po svetu, ki v strahu pred neugodnimi gospodarskimi posledicami korupcije jasno ne obsodijo. Skrajni čas je, meni kardinal Tumi, da se afriškim voditeljem pove: 'Dovolj je dovolj! Življenja milijonov ljudi so ogrožena, če se posamezniki okoriščajo na ramenih revežev!'

Boj proti korupciji se obenem prične pri etiki in morali vsakega posameznika, je pojasnil kardinal v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress po prejetju nagrade. Korupcija predstavlja moralno napako, ki kliče k spreobrnjenju. 'Delaj dobro in se izogibaj zla: če se želimo izogniti korupciji, je potrebno okrepiti to temeljno vodilo človeške etike'.

Za lepo in uspešno prihodnost Afrika potrebuje spravo, mir in demokracijo, v kateri bodo spoštovane človekove pravice, je še izpostavil kardinal Tumi. Molimo za mir, je dejal, kajti če ni miru, tudi ni napredka v razvoju. Kot je z obžalovanjem zaključil, so spori v afriških državah doslej vedno izničili vsakršno uspešno obnovo posamezne dežele.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh