Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Košarkarji v boj za evropsko krono najprej proti Litvi

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 01. 09. 2022 / 07:42
Oznake: Slovenija, Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2022 / 08:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Košarkarji v boj za evropsko krono najprej proti Litvi
Slovenska ekipa na enem izmed zadnjih treningov. FOTO: FB Košarkarska zveza Slovenije

Košarkarji v boj za evropsko krono najprej proti Litvi

Slovenska moška košarkarska reprezentanca bo s popoldansko tekmo proti Litvi v Kőlnu začela še svoj 14. zaporedni nastop na evropskih prvenstvih. A tokrat je prvenstvo nekoliko drugačno. Ekipa na krilih Gorana Dragića in Luke Dončića namreč brani evropski naslov, saj si je pred petimi leti v Turčiji pokorila vso konkurenco.

Današnjo tekmo proti Litvi bo slovenska izbrana vrsta odigrala v Kőln Areni, ki sprejme nekaj več kot 15 tisoč gledalcev. Prvi bosta sicer na parket stopili reprezentanci Bosne in Hercegovine ter Madžarske, zvečer pa bo gostiteljica Nemčija izzvala Francijo, ki je v polfinalu lanskih olimpijskih iger za las premagala prav Slovenijo.

Goran Dragić je bil pred petimi leti izbran za najkoristnejšega posameznika (MVP) prvenstva. FOTO: FB Košarkarska zveza Slovenije

Litva zahtevna nasprotnica 

Uvodni obračun z Litvo bo zahteven test, priznavajo v slovenskem tabori, saj tekmeci na čelu z zvezdniškim centrskim parom Sabonis – Valančiunas prav tako sodijo med ene izmed mnogih favoritov za kolajno. Reprezentanci sta se nazadnje pomerili v lanskih kvalifikacijah za uvrstitev na olimpijske igre, ko je Slovenija sredi Kaunasa z odlično igro na krilih Luke Dončića zmagala z 96:85.

Evropsko prvenstvo v košarki med 1. in 18. septembrom gostijo štiri države: Češka, Gruzija, Italija in Nemčija. Na njem bo nastopilo 24 reprezentanc.

Doslej 18 dvobojev, šestkrat boljša Slovenija

Slovenska in litovska izbrana vrsta sta doslej odigrali 18 medsebojnih dvobojev. Baltska ekipa je slavila na dvanajstih tekmah, Slovenci so visoko dvignili roke v zrak le šestkrat. A to je le statistika.

Selektor slovenske reprezentance Aleksander Sekulić je pred današnjo tekmo povedal, da je pred njimi pomembna tekma: »Na vsakem koraku sicer slišimo o primerjavi z našo zadnjo medsebojno tekmo iz lanskih kvalifikacij za olimpijske igre, a šlo bo za povsem drugačen dvoboj. Reprezentanca Litve je vsakič vredna izjemno velikega spoštovanja. Vsekakor je tudi tokrat kandidat za najvišja mesta in medalje.«

Dragić: Eno najbolj izenačenih prvenstev

Kapetan slovenske reprezentance Goran Dragićki je svojo udeležbo na prvenstvu potrdil šele pred nekaj tedni ocenjuje, da bo to zahteven turnir, ki pa ga vsi že nestrpno pričakujejo. »Prvenstvo bo eno najbolj izenačenih doslej, saj je večina reprezentanc v najmočnejših zasedbah. Kot profesionalni športniki seveda najraje igramo proti najboljšim. To nam daje še dodatnega zagona ter nam predstavlja velik izziv. Dobro smo trenirali, ekipa je pripravljena in komaj čakamo na uvodno tekmo proti Litvi.«

Kdo so člani slovenske ekipe, ki bo skušala ubraniti evropski naslov?  GORAN DRAGIĆ, ŽIGA SAMAR, LUKA RUPNIK, ALEKSEJ NIKOLIĆ, KLEMEN PREPELIČ, EDO MURIĆ, MIKE TOBEY, JAKA BLAŽIČ, ŽIGA DIMEC, ZORAN DRAGIĆ, VLATKO ČANČAR in LUKA DONČIĆ.

Slovenija v skupini »smrti«

Košarkarski poznavalci so skupino B, v kateri igra Slovenija, takoj po žrebu označili za skupino smrti. V njej so namreč poleg aktualnih evropskih prvakov še naši vzhodni sosedi Madžari, Bosna in Hercegovina, gostitelji Nemci in Francozi.

Po današnji uvodni tekmi se bo Slovenija v soboto, 3. septembra, pomerila z Madžari (20.30), v nedeljo, 4. septembra, jih čakajo Bosanci (17.45). Po dnevu premora sledita še dve izjemno težki tekmi proti Nemcem v torek, 6. septembra (20.30), in galskim petelinom v sredo, 7. septembra (17.15).



Nalaganje
Nazaj na vrh