Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kosti svetega Miklavža iz Italije v Turčijo?

Objava: 06. 01. 2010 / 08:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kosti svetega Miklavža iz Italije v Turčijo?

V Turčiji si želijo vrnitev posmrtnih ostankov priljubljenega svetnika v domovino

Turška vlada bo od italijanske zahtevala vrnitev posmrtnih ostankov škofa iz Mire, svetega Nikolaja, ki so jih v Italijo prepeljali v 11. stoletju. To je napovedal turški minister za kulturo Ertugrul Günay tik pred koncem preteklega leta, so poročali turški mediji. Po Günayevih besedah ministrstvo načrtuje ustanovitev muzeja likijske civilizacije in njihova prva želja je, da bi v muzeju hranili posmrtne ostanke svetega Nikolaja.

Svetega Nikolaja so po smrti pokopali v Miri (današnji Demre), kjer je v četrtem stoletju deloval kot škof. Ko so sprva krščansko področje osvojili muslimani, so italijanski mornarji svetnikove kosti v letu 1087 iz njegovega groba v Miri prepeljali v južnoitalijansko pristaniško mesto Bari, kjer počivajo še danes.

Kot je za turške medije pojasnil minister Günay, je bil priljubljeni svetnik rojen v turškem mestu Patara, živel pa je v Miri oz. Demru, dokler ga niso ‘pirati’ prepeljali v Italijo. Turki so prepričani, da škofove kosti sodijo v domovino. Kdaj bo prišlo do uradnega zahtevka italijanski vladi, še ni znano, saj se želijo pri turškem ministrstvu za kulturo najprej posvetovati s strokovnjaki in ustvariti celotno zasnovo predvidenega muzeja. Ko bo zasnova postavljena, pa bodo na ministrstvu izdali uradno zahtevo.

Na novico pa so se odzvali tudi Italijani. Rektor bazilike svetega Nikolaja v italijanskem Bariju, Damiano Bova, zavrača utemeljitve turškega ministra za kulturo po vrnitvi svetnikovih kosti. Kot je pojasnil, pri posmrtnih ostankih škofa iz Mire ne gre za kulturno dobrino, pač pa so namenjeni ‘češčenju, ne obiskovanju v muzeju’. ‘Kaj vendar nameravate storiti,’ sprašuje turško ministrstvo za kulturo, ‘ali boste prepeljali celotno baziliko svetega Nikolaja, ki je bila zgrajena v svetnikovo čast?’

Na fotografiji: bazilika svetega Nikolaja v Bariju

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh