Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kostnica za žrtve genocida v Bosni in Hercegovini

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 17. 10. 2023 / 09:45
Oznake: Družba, Politika, Svet, Vojna
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2023 / 10:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kostnica za žrtve genocida v Bosni in Hercegovini
Del spominske plošče z imeni žrtev v Spominskem centru Srebrenica. FOTO: Michael Büker/Wikipedia

Kostnica za žrtve genocida v Bosni in Hercegovini

V Bosni in Hercegovini nastaja novo središče za žrtve genocida v Srebrenici.

V spominskem centru bodo odslej shranjeni osebni predmeti in neidentificirani ostanki žrtev pokola iz leta 1995, kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa minuli konec tedna sporočilo ameriško veleposlaništvo v Sarajevu. Projekt v vrednosti 760.000 evrov financirata ameriška človekoljubna organizacija Catholic Relief Services (CRS) in Spominski center Srebrenica.

Namen kostnice je zagotoviti dostojanstven kraj spomina za neidentificirane umorjene žrtve.

Namen kostnice je, kot so pojasnili pristojni, zagotoviti dostojanstven kraj spomina za neidentificirane umorjene žrtve. Doslej so bili posmrtni ostanki iz množičnih grobišč, oblačila in osebni predmeti žrtev shranjeni »v škatlah in vrečah«, je po navedbah krajevnih medijev povedal direktor Spominskega centra v Srebrenici Emir Suljagić. To je bila že od vsega začetka neustrezna in zgolj začasna rešitev. Družinam žrtev izgradnja novega centra sporoča, »da njihovi bližnji ne bodo pozabljeni«.

Kultura molka in zanikanja je v Bosni in Hercegovini še vedno zelo močna in predstavlja resno oviro za dolgotrajen mir v državi.

Pokol v Srebrenici leta 1995 je bil tragični vrhunec vojne v Bosni in Hercegovini (1992-1995). V nekaj dneh je vojska bosanskih Srbov pod vodstvom generala Ratka Mladića pobila več kot 8.000 muslimanskih Bošnjakov, večinoma fantov in moških.

Ta etnično spodbujeni vojni zločin še vedno močno zaznamuje sožitje med etničnimi skupinami na tem območju. »Kultura molka in zanikanja je v Bosni in Hercegovini še vedno zelo močna in predstavlja resno oviro za dolgotrajen mir v državi,« je pojasnila predstavnica CRS Sanela Imamović.

Nalaganje
Nazaj na vrh