Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob obletnici genocida v Srebrenici tudi v Sloveniji več dogodkov

Za vas piše:
M. M.
Objava: 13. 06. 2022 / 12:43
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2022 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob obletnici genocida v Srebrenici tudi v Sloveniji več dogodkov
Spomin na tragične dogodke v Srebrenici. FOTO: Wikipedia

Ob obletnici genocida v Srebrenici tudi v Sloveniji več dogodkov

Ob prihajajoči 27. obletnici genocida v Srebrenici bo v Sloveniji na sporedu več dogodkov, s katerimi se bodo spomnili teh tragičnih trenutkov evropske zgodovine. Prvi dogodek bo drevi z odprtjem videorazstave Srebrenica – naša zgodba v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani.

Z videorazstavo organizatorji začenjajo enomesečni spominski program, v katerem sta v ospredju sožitje in spoštovanje drugačnosti, so zapisali pobudniki projekta 8372 živih spominov.

Predstavljenih bo 12 zgodb

Osrednja nit enomesečnega programa bo videorazstava Srebrenica - naša zgodba. Gre za pripoved ustne zgodovine in del stalne zbirke Spominskega centra Srebrenica. Na razstavi bo v smiselnem kronološkem zaporedju predstavljenih 12 zgodb, povezanih z genocidom v Srebrenici, kjer je bilo med 11. in 22. julijem leta 1995 ubitih 8372 muslimanov, večinoma fantov in mož, navaja STA.

Še trije dogodki

Poleg današnje razstave se bodo do 11. julija, ko se je začel pokol srebreniških mož, zvrstili še trije dogodki. 2. julija bo na sporedu likovno-kreativna delavnica za mlade Cvet Srebrenice, cvet mladosti in življenja, 5. julija bo v amfiteatru Muslimanskega kulturnega centra potekala projekcija filma Quo vadis, Aida?, dobitnika evropske filmske nagrade občinstva lux. Enomesečni spominski program bodo sklenili 11. julija z minuto molka v izvedbi Srebreniškega inferna, ki ga bo zapela operna pevka Katarina Kobal ob vokalni in instrumentalni spremljavi.

Med 11. in 22. julijem leta 1995 je bilo v Srebrenici ubitih 8372 muslimanov.

Mladić obsojen na dosmrtni zapor

Genocid v Srebrenici je izvedla vojska bosanskih Srbov pod poveljstvom generala Ratka Mladića, ki ga je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije obsodilo na dosmrtni zapor. Kazen je nato lani v prizivnem postopku potrdil tudi prizivni senat Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča.

Nalaganje
Nazaj na vrh