Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Kot v DaVincijevi šifri’

Objava: 29. 06. 2010 / 11:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Kot v DaVincijevi šifri’

Cerkveni predstavniki zgroženi ob ravnanju belgijske policije

Po besedah vatikanskega državnega tajnika, kardinala Bertoneja, način delovanja belgijske policije presega celo ukrepe komunističnih režimov. Kardinal Bertone je minulo soboto komentiral petkovo preiskavo, ki so jo belgijski pravosodni organi in policisti izvedli pri upokojenem bruseljskem nadškofu in v nadškofijski pisarni.

Cilj preiskave so bili dosjeji o primerih pedofilije in policisti so šli v svojih ukrepih tako daleč, da so s pnevmatičnimi kladivi odprli celo grobnici kardinalov Jozefa-Ernesta Van Roeya in Leona-Josephyja Suenensa, kjer so iskali skrite dokumente v zvezi s spolnimi zlorabami mladoletnikov. V četrtek dopoldan so škofe zmotili sredi rednega mesečnega srečanja v nadškofijski pisarni in jih med preiskavo v mechelenski katedrali v prostorih nadškofije zadržali devet ur.

Kardinal Bertone je zadržanje udeležencev sestanka označil kot ‘ugrabitev’, so poročali pri vatikanskem dnevniku ‘L’Osservatore Romano’. Po njegovem mnenju tovrstnih ukrepov niso izvajali niti v časih komunističnega režima. Zadržanim osebam v času preiskave niso dovolili niti hrane niti pijače. V katedrali so zvrtali luknje v grobnice in skoznje potisnili kamere, s katerimi so želeli posneti morebitne skrite dokumente.

Poleg prostorov bruseljske nadškofije so policisti po naročilu pravosodnih organov preiskali tudi pisarno Petra Adriaenssesa, predsednika komisije za obravnavo primerov spolnih zlorab, ter dom nekdanjega bruseljskega nadškofa, kardinala Godfrieda Danneelsa. V Vatikanu so izrazili ogorčenost nad ravnanjem belgijskih policistov, predvsem zaradi skrunitve poslednjih počivališč uglednih kardinalov.

Belgijski škofje so v svojem sporočilu za javnost zapisali, da so policisti ob prihodu ‘zgolj najavili preiskavo nadškofijskih prostorov zaradi zatajevanja podatkov glede primerov spolnih zlorab na območju bruseljske nadškofije’. Drugih pojasnil niso dajali, zasegli so vse dokumente in mobilne telefone in vsem prepovedali izhod iz stavbe. Takšno stanje je trajalo vse do večernih ur.

Vsi prisotni v stavbi nadškofije so bili zaslišani, tako člani škofovske konference kot člani osebja. Po besedah belgijskih škofov izkušnja ni bila prjetna, vendar je bilo vse skupaj izpeljano korektno in škofje so izjavili, da so vedno zaupali delu belgijskih pravosodnih organov.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh