Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krakov želi leta 2015 gostiti svetovni dan mladih

Objava: 31. 01. 2012 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Krakov želi leta 2015 gostiti svetovni dan mladih

Kdaj in kje bo naslednje svetovno srečanje mladih v letu 2015 ali 2016, bo napovedano šele prihodnje leto na svetovnem dnevu mladih v Riu de Janeiru.

Krakov želi leta 2015 gostiti katoliški svetovni dan mladih. Kot so sporočili s krakovske nadškofije, je mestni svet v nedavni resoluciji podprl prizadevanja kardinala Stanislava Dziwisza, ki si želi omenjeno prireditev pripeljati v drugo največje mesto na Poljskem. Krajevni politiki so opozorili tudi na podatek, da bomo leta 2015 obhajali deseto obletnico smrti nekdanjega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005), ki velja za pobudnika svetovnih dni mladih, pred izvolitvijo za papeža pa je deloval kot krakovski nadškof (1964-1978).

Katoliška laiška organizacija se na spletnem naslovu http://www.krakow2015.org.pl/ že poteguje za organizacijo svetovnega dne mladih. Dva tisoč osemsto oseb je že izrazilo svojo podporo velikemu dogodku, na katerem se papež sreča z mladimi kristjani z vsega sveta. Omenjeno prireditev so Poljaki že gostili, mladi so se leta 1991 zbrali v poljskem romarskem središču Čenstohovi.

Poleg Krakova se kot možen gostitelj svetovnega dne mladih omenja latvijska prestolnica Riga, ki jo je lansko poletje predlagal tamkajšnji nadškof Zbignev Stankevics.
Kardinal Dziwisz je papeža Benedikta XVI. lanskega septembra osebno povabil k blagoslovitvi svetišča v spomin blaženega Janeza Pavla II. v Krakovu, ki je trenutno še v gradnji. V Krakovu je bil na nek način ‘rojen svetovni dan mladih, in lepo bi bilo, če bi se ponovno vrnil na Poljsko’, je tedaj dejal dolgoletni osebni tajnik nekdanjega papeža v pogovoru za Radio Vatikan.

Svetovni dan mladih je bil predstavljen leta 1984 na pobudo Janeza Pavla II. Lanskega avgusta se je prireditve v Madridu udeležilo več kot poldrugi milijon mladih. Naslednje srečanje prirejajo leta 2013 v brazilskem Riu de Janeiru. Kdaj in kje bo naslednje svetovno srečanje mladih v letu 2015 ali 2016, bo napovedano šele v Riu.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh