Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kraljica Elizabeta II. nejevoljna zaradi Vatikana

Objava: 02. 02. 2010 / 09:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kraljica Elizabeta II. nejevoljna zaradi Vatikana

Britanska kraljica je zaskrbljena zaradi Apostolske konstitucije za anglikance

Angleška kraljica Elizabeta II., kot monarhinja tudi na čelu anglikanske državne Cerkve, je po poročanju britanskih medijev zaskrbljena zaradi ponudbe Vatikana, da uredi posebne strukture za anglikance, ki si želijo prestopiti v katoliško Cerkev. V nedeljski elektronski izdaji dnevnika ‘Daily Telegraph’ so zapisali, da je lord William Peel, visoki svetovalec Buckinghamske palače, v lanskem novembru v ta namen na tajno srečanje povabil westminstrskega nadškofa Vincenta Nicholsa, obenem tudi predsednika Škofovske konference Anglije in Walesa.

Med pogovorom naj bi Peel katoliškemu nadškofu predstavil pomisleke britanske kraljice glede načrtovane uvedbe osebnih ordinarijev. Nichols naj bi kraljevemu svetovalcu zagotovil, da Vatikan nima namena zamajati temeljev anglikanske Cerkve. Z uvedbo osebnih ordinarijev se je papež zgolj odzval na prošnjo tradiciji zavezanih anglikancev, ki so razočarani nad liberalno politiko lastne Cerkve.

V časopisu so spomnili tudi na to, kako je napoved Vatikana v lanskem oktobru, da želi olajšati pot anglikancem, ki si želijo prestopa v katoliško Cerkev, povzročila nemir znotraj angleške državne Cerkve. Anglikanski primas, nadškof Rowan Williams iz Canterburyja, je zaradi nenadne odločitve Vatikana izrazil precejšnje presenečenje, prav tako pa tudi kraljica Elizabeta II.

Opazovalci ne izključujejo, da bi lahko ravnanje Vatikana zasenčilo načrtovani obisk papeža Benedikta XVI. v Veliki Britaniji septembra letos. V javnost je že pricurljala vest, da so v kraljevi palači odpovedali banket, ki naj bi ga priredili v čast papeževega obiska.

Na fotografiji: britanska kraljica Elizabeta II.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh