Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krčne žile in boleče noge! Zakaj?

Za vas piše:
Prispevek marketinga
Objava: 10. 02. 2022 / 05:00
Oznake: Zdravje
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2022 / 17:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Krčne žile in boleče noge! Zakaj?
Krčne žile so v osnovi bolezensko spremenjene vene, ki so zavijugane in zadebeljene ter nastanejo zaradi povišanega hidrostatskega tlaka.

Krčne žile in boleče noge! Zakaj?

Krčne žile so težava, s katero naj bi se po zadnjih raziskavah spopadalo kar 60 % odraslih oseb. Dvakrat bolj pogosto pa naj bi krčne žile prizadele ženske.

Težavo krčnih žil lahko predstavimo izredno poljudno. Tako posamezniki, ki sumijo težave zaradi krčnih žil, hitro razberejo simptome in poiščejo ustrezno pomoč. V naših žilah je namreč nekaj ventilov, ki preprečujejo, da bi kri stekla v napačno smer. Ti ventili se skozi leta in zaradi različnih obremenitev ter naših življenjskih navad lahko začnejo rahljati. Čez čas se raztegnejo ali celo oslabijo. Posledica pa je zadrževanje krvi v žilah. To pomeni, da se tudi same žile nekoliko raztegnejo in temu stanju rečemo krčne žile. Krčne žile so v osnovi bolezensko spremenjene vene, ki so zavijugane in zadebeljene ter nastanejo zaradi povišanega hidrostatskega tlaka.

Nastanek krčnih žil je torej odvisen od delovanja žilnih zaklopk in moči žilnih sten. Iz ven, ki so nekoliko globlje v tkivih, se kri črpa v površinske vene. Prav te so pogosto razlog, da na posameznem predelu telesa nastanejo krčne žile. Mnogim se težave prvič izrazijo v poletnih mesecih, saj vročina prispeva še dodatni pritisk na vene.

Morebitno zmanjšanje telesne teže in povečanje aktivno preživetega časa lahko veliko pripomore k zmanjšanju težav, čeprav krčnih žil ne moremo povsem pozdraviti.

Zakaj imamo krčne žile in kaj poslabša njihovo stanje?

Pojav krčnih žil je velikokrat posledica dedne predispozicije. Preprosto povedano to pomeni, da smo od enega od svojih staršev podedovali nekoliko slabotnejše venske zaklopke ter stene. Vendar pa dedni zapis ni edini razlog za krčne žile.

Med dejavniki, ki povečujejo tveganje za nastanek krčnih žil, je na prvem mestu prekomerna telesna teža. Pri osebah, katerih telesna teža ni v priporočenih mejah normale, je tveganje nedvomno višje. K življenjskim navadam, ki lahko povečajo tveganje za nastanek krvnih žil, prištevamo tudi predolgo sedenje oziroma tudi stanje, saj so takrat naše noge še dodatno obremenjene. Prav tako tveganje poveča prekomerno uživanje kofeina in večjih količin alkohola. Pri ženskah lahko tveganje povečajo hormonske spremembe v nosečnosti ali uživanje hormonske kontracepcije. Pri mnogih se tveganje poveča zaradi kroničnega zaprtja.

Tveganje lahko povečate z izpostavljenostjo visokim temperaturam, ki dodatno obremenijo žile. Ob tem lahko k nastanku krčnih žil pripomore tudi pogosto prenašanje težkih bremen. Pomembno je, da ne nosite pretesnih obuval, ki bi lahko vršila dodaten pritisk na žile v stopalih. Vsekakor pa tveganje močno poveča pomanjkanje fizične aktivnosti in premalo gibanja. Dejavnik tveganja za krčne žile pa je tudi staranje.

Krčne žile so modrikasto vidne na koži. Lahko so tudi izobčene in zvijugane. Najpogosteje krčne žile nastanejo na notranji strani nog ali na zadnji strani meč.

Izgled krčnih žil

Krčne žile so modrikasto vidne na koži. Lahko so tudi izobčene in zvijugane. Najpogosteje krčne žile nastanejo na notranji strani nog ali na zadnji strani meč. V spodnjih okončinah je hidrostatski tlak najvišji. Seveda pa se lahko pojavijo tudi na nekaterih drugih delih telesa. Majhne krčne žile lahko na koži izgledajo tudi kot pajkova mreža. Pajkaste vene so sicer blažja oblika krčnih žil. Obarvane so lahko rdeče, vijolično ali modro. Nekaterim se pojavijo celo na obrazu.

Če se krčne žile pojavijo nekoliko globlje, pa se pod kožo pojavijo temnejši trakovi in posamezne izbokline. Prav zato, ker kazijo izgled, mnogim v prvi vrsti niso všeč, še predno se zavedajo ostalih nevšečnosti. Za mnoge obolele sicer krčne žile v začetnih fazah predstavljajo zgolj estetsko motnjo. Za težavo krčnih žil pa se lahko skriva še mnogo več.

Med dejavniki, ki povečujejo tveganje za nastanek krčnih žil, je na prvem mestu prekomerna telesna teža. K življenjskim navadam, ki lahko povečajo tveganje za nastanek krvnih žil, prištevamo tudi predolgo sedenje ali tudi stanje, saj so takrat naše noge še dodatno obremenjene.

Boleče noge kot posledica krčnih žil

Mnogi začnejo razmišljati o težavah s krčnimi žilami zaradi neprijetnega občutka v nogah. Če bi opisali ta občutek, je izjemno moteč. Noge se nam zdijo neverjetno težke, kot da jih komaj premikajo. Utrujene noge so ob prisotnosti krčnih žil povsem običajna težava.

Nekateri v spodnjih okončinah pogosto občutijo pekočo bolečino. Mnogim pa se pojavijo celo krčevite bolečine oziroma krči v nogah. Ti se najpogosteje pojavijo v nočnem času, ko se telo umiri ali pa po težjih fizičnih naporih.

Pogost spremljevalec krčnih žil je tudi otekanje. Gre za posledico motnje v pretoku krvi po žilah. Otekanje lahko prispeva tudi k nastanku krvnih strdkov, zato krčne žile vsekakor niso zanemarljiva težava, ki bi jo lahko postavili na stranski tir brez strokovne pomoči. V najhujših primerih lahko pride do globoke venske tromboze ali tromboflebitisa.

Krčne žile naj bi dvakrat bolj pogosto prizadele ženske.

Preprečevanje težav

Če ste skupaj z zdravnikom že potrdili diagnozo krčnih žil, lahko ob strokovnem posvetu izberete tudi različne načine, kako se lotiti blaženja težav, ki jih krčne žile prinašajo v vaše življenje. Seveda je smiselno, da v prvi vrsti razmislite o svojih življenjskih navadah in kakšne so. Morebitno zmanjšanje telesne teže in povečanje aktivno preživetega časa lahko veliko pripomore k zmanjšanju težav, čeprav krčnih žil ne moremo povsem pozdraviti.

Seveda pa obstaja tudi nekaj drugih načinov, ki lahko močno prispevajo k lajšanju težav zaradi krčnih žil. Če pogosto trpite zaradi občutka utrujenih in težkih nog ter vas vsak dan znova spremlja pekoča bolečina v nogah, strokovnjaki iz Moje lekarne svetujejo uživanje zdravila Flebaven. Vsebuje zdravilno učinkovino diosmin, ki spada v skupino bioflavonoidnih komponent. Te pa pripomorejo k regeneraciji apilarnega sistema v vašem organizmu.

Kot učinkovita pomoč pri lajšanju težav zaradi krvnih žil se je izkazala tudi kombinacija zdravila Detralex in mazila Cedralex. Zdravilo Detralex namreč vsebuje flavonoide, ki se uvrščajo v skupino zdravil za stabiliziranje kapilar. Prav flavonoidi lahko prispevajo k povečanju tonusa ven in odpornosti kapilar. Skupaj v kombinaciji s poživljajočo kremo za noge Cedralex bo občutek težkih in utrujenih nog hitro pozabljen. Strokovnjaki spletne lekarne Moja-lekarna.com pravijo, da Cedralex odlično deluje za sprostitev in osvežitev vaših nog.

Lajšanje težav, ki jih prinašajo krčne žile, bo verjetno proces, ki ga boste izvajali vsakodnevno ali večkrat tedensko. Zavedati pa se morate, da lahko tudi s krčnimi žilami živite aktivno in brez hudih težav in zapletov.

Mnogi bolniki, ki trpijo zaradi neprijetnih občutkov v nogah, ki so posledica krvnih žil, kot učinkovit način za olajšanje omenjajo tudi uporabo različnih mazil ter izvajanje blagih masaž. Sprostitvene masaže namreč prinašajo takojšnje olajšanje in lahko s pravimi prijemi ugodno pripomorejo tudi na prekrvavitev okončin. Ker pa je treba masažo izvajati skupaj z ustreznim mazilom, preizkusite Ribodermin mazilo. Ribje mazilo namreč predstavlja posebno mešanico spojin, ki ugodno vplivajo na regeneracijo kože in kožne povrhnjice. Sprostitev je zagotovljena.

Krčnih žil se na žalost ne morete znebiti kar čez noč. Lajšanje težav, ki jih prinašajo krčne žile, bo verjetno proces, ki ga boste izvajali vsakodnevno ali večkrat tedensko. Zavedati pa se morate, da lahko tudi s krčnimi žilami živite aktivno in brez hudih težav in zapletov.

V primeru težav s krčnimi žilami in bolečimi nogami se posvetujte z osebjem lekarne. Strokovnjaki lekarne smo za vaša vprašanja na voljo na telefonski številki 040 474 672 in predvsem na elektronskem naslovu info@moja-lekarna.com.

Zanimivo branje pa še: KAJ JE SKUPNO 80 % ODRASLIH? KRONIČNA VENSKA BOLEZEN. UKREPAJTE ZDAJ!

Ste se poškodovali? Uporabite Dermatix.


Promocijsko besedilo Moja lekarna d.o.o.

Kupi v trgovini

Kratek priročnik za zdravo življenje
Zdravje
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh