Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Kristjani in muslimani se moramo skupaj boriti proti ekstremizmu in nasilju’

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 14. 09. 2009 / 10:25
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Kristjani in muslimani se moramo skupaj boriti proti ekstremizmu in nasilju’

Sporočilo Papeškega sveta za medverski dialog ob zaključku muslimanskega praznika ramadan

Papeški svet za medverski dialog je ob zaključku muslimanskega praznika ramadan poudaril, da bi morali kristjani in muslimani skupaj nastopiti proti revščini in ekstremizmu, ki se izvaja v imenu Boga. V sporočilu, ki je naslovljeno na prijatelje muslimane, je rečeno, da revščina ponižuje in povzroča nesprejemljivo trpljenje, ki je pogosto razlog za osamljenost, jezo ali celo za sovraštvo in željo po maščevanju. To mora po navedbah Papeškega sveta za medverski dialog kristjane in muslimani spodbuditi k sodelovanju na področju boja zoper sovraštvo, pri čemer morajo uporabiti vsa razpoložljiva sredstva.

Kristjani in muslimani so tudi poklicani, da se na vso moč skupaj zoperstavijo ekstremizmu in nasilju, boj proti tema pojavoma pa zahteva tudi boj proti revščini, in sicer na podlagi spodbujanja celostnega človeškega razvoja, ki ga je papež Pavel VI. opredelil kot novo ime za mir. Pozornost, sočutje in pomoč, ki jih vsi bratje in sestre lahko ponudimo revnemu, da bi mu ponovno zagotovili njegovo mesto v družbi ljudi, je živa preizkušnja ljubezni Najvišjega, ker je človek kot takšen tisti, ki je vreden ljubezni in pomoči, h kateri nas kliče Bog, ne glede na človekovo pripadnost, je zapisal kardinal Tauran in ob tem spomnil na papeževo zadnjo okrožnico Ljubezen v resnici, v kateri papež Benedikt XVI. izpostavlja potrebo po novi humanistični sintezi, ker mora biti pristni razvoj zagotovljen vsakemu človeku in človeku kot celoti, saj ga je Bog postavil v središče in vrh sveta.

Predsednik Papeškega sveta za medverski dialog je tudi spomnil, da papež govori o dveh oblikah revščine. Prva je tista, proti kateri se je treba boriti, druga pa tista, ki jo je treba pridobiti in se je držati. Revščina, proti kateri se je treba boriti, je na očeh vseh ljudi: lakota, pomanjkanje pitne vode, omejena zdravstvena oskrba in neustrezno bivališče, nezadostnost izobraževalnih in kulturnih sistemov, nepismenost in nove oblike revščine, ki se pojavljajo v modernih bogatih družbah; mednje prištevamo odrinjenost na rob družbe ter moralno in duhovno revščino. Revščina, ki se je je treba okleniti, pa je slog življenja, ki je preprost in nujen, ki se izogiba potrati in spoštuje okolje ter dobrine stvarstva. Takšna oblika revščine, pravi papež, nas pripravi, da stopimo iz sebe in razširimo srce.

Papeški svet za medverski dialog v pismu muslimanom še piše, da želja vernikov za skupno iskanje rešitev za odpravo revščine pomeni tudi premišljevanje o velikih težavah našega časa, kot so denimo problemi, ki jih prinaša globalizacija. Ob koncu vatikanski dikasterij kristjane in muslimane še enkrat povabi, naj se teh težav lotijo skupaj.

Več kot milijarda muslimanov po svetu je v petek zaključila s praznovanjem ramadana, ko so verniki izpolnjevali svojo dolžnost posta. Namen svetega meseca ramadana je, da se človek duhovno disciplinira, spozna smisel svojega življenja ter se skozi samodisciplino odreče dobrotam in blagostanju, ki mu je vsakodnevno dostopno. V času ramadana se post začne vsak dan ob zori in traja do sončnega zahoda. Tisti, ki se postijo, se odrekajo hrani in pijači, vsem strastem, grdim besedam, grdim mislim in podobno.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh