Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kristjani morajo plavati proti toku«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 24. 01. 2013 / 11:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Kristjani morajo plavati proti toku«

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco pojasnil, da je napredek v znanosti in tehniki človeka zapeljal v iluzijo premoči in neodvisnosti.

Kristjani se po besedah papeža Benedikta XVI. ne bi smeli bati plavanja proti toku časa. Vera v Boga pogosto ni usklajena s trenutnim razmišljanjem v družbi in od kristjanov zahteva držo, ki se razlikuje od drugih načinov razmišljanja, je sveti oče dejal v svojem nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco v Vatikanu. Vernike je pozval, naj ne podležejo skušnjavi prilagajanja.

»Številni napačni idoli se pojavljajo danes. Če želimo biti pristni kristjani, se ne smemo bati plavanja proti toku«, je Benedikt XVI. zapisal na svoj tviter profil https://twitter.com/Pontifex, ki mu trenutno sledi že 2,57 milijona uporabnikov po vsem svetu.

»V številnih družbah je Bog postal 'veliki neprisotni', je dejal papež. Na njegovo mesto si je človek postavil podobe malikov, predvsem podobo povsem samostojnega individuuma. »Tudi upoštevanja vredni in pozitivni napredek v znanosti in tehniki je človeka zapeljal v iluzijo premoči in neodvisnosti. In naraščajoči egocentrizem je v medčloveških odnosih in družbenih vedenjskih oblikah povzročil nemalo sitnosti«, je prepričan Benedikt XVI.

Pred okoli 5.000 gosti, ki so se zbrali v vatikanski dvorani Pavla VI., je papež izpostavil zgled Abrahama kot praočeta vseh vernikov. Ta se je v celoti zaupal nevidnemu Bogu in pustil, da ga Bog vodi. To pa ni lahka pot, saj dar vere vsebuje tudi dolžnost, da svojo vero zagovarjamo in ji stojimo ob strani.

Papež je ob zaključku kateheze izrazil zaskrbljenost zaradi hudih poplav v Indoneziji, ki so posebej v tamkajšnji prestolnici Džakarta terjale številna človeška življenja in povzročile veliko gmotno škodo. Benedikt XVI. je potrdil svojo povezanost z narodom, ki ga je prizadela težka naravna katastrofa, obenem pa je pozval k solidarnosti in nudenju potrebne pomoči vsem oškodovanim. Močno monsunsko deževje je v preteklih dneh posebej prizadelo otok Java.

Na praznik Jezusovega darovanja, svečnico, 2. februarja, bo Benedikt XVI. v baziliki sv. Petra v Vatikanu obhajal slovesno bogoslužje s katoliškimi redovniki in redovnicami. Somaševala bosta prefekt vatikanske Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, kardinal Joao Braz de Aviz, in njegov podsekretar, kot so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada. Na slovesnost so povabljeni vsi v Rimu navzoči člani katoliških redovnih skupnosti in posvetnih ustanov.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh