Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristjani v Iraku potrebujejo podporo vesoljne Cerkve

Objava: 22. 06. 2011 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kristjani v Iraku potrebujejo podporo vesoljne Cerkve

Irak je nedavno obiskala delegacija nemških škofov.

Nemška škofovska konferenca je kristjanom v Iraku zagotovila svojo nadaljno podporo. Po besedah nadškofa iz nemškega Bamberga, Ludwida Schicka, Irak sodi med zibelke judovsko-krščanske zgodovine, zaradi česar je navzočnost Cerkve na tistem področju izjemno pomembna. Nemški škofje so šest dni preživeli na obisku v severnem Iraku, pristojni za Cerkve po svetu pri Nemški škofovski konferenci pa je pred njihovim potovanjem izjavil, da je podpora iraškim kristjanom ena izmed nalog vesoljne Cerkve.

Nemška delegacija, ki jo je vodil bamberški nadškof Schick, je obiskala škofije Erbil, Mosul, Al-Qosh, Aqrah in Kirkuk. Škofje katoliških Cerkva, kaldejske in sirsko-katoliške Cerkve, in predstavniki drugih orientalskih Cerkva so izrazili svoje veselje nad obiskom iz Nemčije, ki ga ocenjujejo kot pomembno znamenje solidarnosti in podpore, je sporočila Nemška škofovska konferenca v Bonnu. Vrhunec obiska je predstavljalo srečanje s poglavarjem kaldejske Cerkve, patriarhom Emanuelom III. kardinalom Dellyjem.

Nemška delegacija je med drugim obiskala tudi begunska zatočišča. Posebno v avtonomni pokrajini Kurdistan živi veliko kristjanov, ki so iz Mosula in Bagdada zbežali zaradi groženj, napadov in ugrabitev. V pogovorih s cerkvenimi predstavniki, z notranjim ministrom in z ministrom za cerkvene zadeve na področju Kurdistana, pa tudi z nemškim generalnim konzulom v Erbilu, je bilo večkrat poudarjeno, da so kristjani v Kurdistanu dobrodošli in da bodo tam lahko živeli v miru.

Precej težavna pa je gospodarska integracija novoprišlekov. Stopnja brezposelnosti je izjemno visoka, bivalne razmere pa so zelo slabe. Po besedah nadškofa Schicka bo Nemška škofovska konferenca katoliško Cerkev v Iraku še naprej podpirala v sodelovanju s človekoljubnima organizacijama Karitas in Missio, predvsem pri urejanju poklicnih šol za izobraževanje strokovnega kadra na področju poljedelstva, gradbeništva, turizma in hotelirstva. Na ta način bodo krajevni Cerkvi pomagali ustvarjati prihodnje izglede za kristjane in za celotno državo.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh