Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristjani v severnem Sudanu se bojijo uvedbe šeriatskega prava

Objava: 12. 07. 2011 / 10:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kristjani v severnem Sudanu se bojijo uvedbe šeriatskega prava

Predstavniki človekoljubnih organizacij upajo, da bodo imele Cerkve v Sudanu združevalno vlogo.

Po uradni ločitvi severnega in južnega Sudana minuli konec tedna bi se lahko položaj kristjanov na severu po ocenah človekoljubne organizacije 'Open Doors' še bolj zaostril. Pojavljajo se znamenja, da se muslimansko prežeti sever ne bo več oziral na etnično in versko pripadnost, obstaja celo možnost za uvedbo šeriatskega prava, je v pogovoru za Radio Vatikan pojasnil referent za človekove pravice pri omenjeni organizaciji, Daniel Ottenberg. Izjave severnosudanskega predsednika Omarja al-Bashirja vsekakor nakazujejo v to smer. Poročil o napadih na kristjane in druge verske manjšine pa zaenkrat ni zaznati.

Ni povsem izključeno, da se bo na sto tisoče kristjanov s severa podalo na beg proti Južnemu Sudanu, meni Ottenberg. Nekatera poročila celo trdijo, da je s področja severnega Sudana zbežalo že petinsedemdeset odstotkov katoličanov.

Doslej so bili kristjani na severu, predvsem v Kartumu, deležni 'določene stopnje svobode' pri izkazovanju svoje vere in so si smeli celo urediti nekaj svetišč. Pri tem je šlo predvsem za gostujoče delavce z juga, ki pa so se po Ottenbergovem mnenju že podali na dolgo pot proti domu. Takšen val beguncev in povratnikov pa bi lahko močno poslabšal že tako napete razmere na južnosudanskem trgu dela.

Ottenberg svoje upe v tem položaju polaga v katoliško Cerkev, ki je zagotovila, da svoje škofovske konference ne bo razdelila, s čimer bo ohranila povezavo med obema državama. Katoliška, pa tudi druge Cerkve bi lahko 'v Sudanu imele združevalno vlogo', meni Ottenberg. Za Južni Sudan je zelo pomembno, da kristjani dobijo priložnost 'za sodelovanje pri izgradnji države, tudi na politični ravni'.

Ločeno pa je po Ottenbergovem mnenju potrebno ocenjevati vprašanje nasilja proti manjšinam in posebej proti kristjanom. To ni vedno versko pogojeno in ga ne smemo vedno označiti kot 'preganjanje kristjanov'. Še vedno so močno prisotni mejni spori, na tem obmejnem področju pa številni kristjani podpirajo osvobodilno vojsko in tako občasno zaidejo tudi v vojaško nasilje. O 'resnični osvoboditvi' bi bilo zato po Ottenbergovem mnenju še prezgodaj govoriti.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh