Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristjani zapustili egiptovsko ustavno posvetovalno telo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 20. 11. 2012 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kristjani zapustili egiptovsko ustavno posvetovalno telo

Koptski škof Pahomij meni, da gre razvoj novih ustavnih predpisov v smer, ki ne zrcali 'egiptovske identitete'.

Krščanski predstavniki v egiptovskem ustavnem posvetovalnem telesu so minulo soboto uradno prekinili s svojim delom. Razvoj v delovnem telesu 'ne zagotavlja, da bo ustava deležna narodnega konsenza ali da bo nova ustava zrcalila identiteto Egipta', je pojasnil začasni vodja koptske Cerkve, škof Pahomij, v skupni izjavi za javnost vseh krščanskih veroizpovedi v deželi.

Kot je poročal egiptovski spletni časnik 'Ahram Online', je škof poudaril, da Cerkve s svojim neodobravanjem predstavljajo večino egiptovskih državljanov. Do katerih točk osnutka nove ustave so Cerkve izrazile svojo kritiko, škof ni natančneje pojasnil.

Že minuli četrtek so se predstavniki koptske pravoslavne, katoliške in protestantske Cerkve soglasno odločili, da se bodo iz protesta proti islamskim težnjam umaknile iz ustavnega procesa.

Medtem pa skupščini grozi razpustitev s sodno odločbo, saj naj bi imenovanje nekaterih članov ustavne skupščine ne bilo v skladu s predpisi. Člane so imenovali poslanci zdaj že razpuščenega parlamenta.

Včeraj je novi poglavar največje krščanske Cerkve v Egiptu, koptski patriarh Tavadros II., napovedal umik koptov iz ustavnega posvetovalnega telesa, če si bodo islamske sile preveč prizadevale za uveljavitev svojih interesov. Patriarh je ob tem izrazil svojo podporo ohranitvi drugega člena stare ustave, ki 'načela šeriatskega prava' imenuje 'ustavodajni temelj'. Salafisti želijo izraz 'načela' poostriti v 'pravila'. Tavadros II. je ob tem poudaril, da njegova Cerkev sodeluje z izvedenci sunitske univerze Al-Azhar glede sprejemljive formulacije spornega člena. Dokončni osnutek nove egiptovske ustave naj bi bil predstavljen 12. decembra letos.

Med stotimi člani ustavnega posvetovalnega telesa je petnajst kristjanov. Štiri izmed njih, dva pravoslavna kopta, protestanta in koptskega katoliškega škofa Yohanno Qulta, so kot predstavnike neposredno imenovale njihove Cerkve.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh