Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristusov kip v Riu tudi uradno zgodovinski spomenik

Objava: 07. 12. 2009 / 10:44
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kristusov kip v Riu tudi uradno zgodovinski spomenik

Od julija 2007 je tudi na seznamu ‘Sedmih novih svetovnih čudes’

Kristusov kip, ki se ponosno dviguje nad brazilskim velemestom Rio de Janeiro, je tudi uradno postal zgodovinski spomenik. Brazilska vlada je kip vpisala na seznam narodnih umetniških in zgodovinskih spomenikov.

Naziv umetnini zagotavlja javno financiranje za vzdrževanje. Doslej je bila kot lastnica kipa za njegovo vzdrževanje pristojna nadškofija Rio de Janeiro. Kip je trenutno v postopku obnove, saj so ga poškodovali močni nalivi, ki pogosto zajamejo to območje.

Osemintrideset metrov visok kip Kristusa z razširjenimi rokami je največja art-deco skulptura na svetu. Kip je težak 1145 ton, posvetili pa so ga leta 1931, po petih letih ‘gradnje’. Ob posvetitvi so se pojavili protesti številnih protestantsko-fundamentalističnih ločin in združenj prostozidarjev z očitkom, da gre pri postavitvi velikanskega kipa zgolj za nepotrebno zapravljanje denarja, v kipu pa so videli tudi simbol prevlade katoliške Cerkve.

Danes je kip Kristusa v Riu ena najbolj znanih umetnin na svetu. Več kot milijon turistov se vsako leto povzpne na 710m visoki hrib Corcovado, da bi si kip ogledali od blizu. Leta 1965 ga je obiskal tedanji papež Pavel VI., leta 1980 pa papež Janez Pavel II. Julija 2007 so kip izbrali za eno izmed ‘Sedmih novih svetovnih čudes’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh