Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristusove darove živimo odgovorno! [RAZLAGA EVANGELIJA]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 19. 11. 2023 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2023 / 15:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kristusove darove živimo odgovorno! [RAZLAGA EVANGELIJA]
V Jezusovem času je bil talent denarna in merska enota velikanske vrednosti. FOTO: M. M. Š.

Kristusove darove živimo odgovorno! [RAZLAGA EVANGELIJA]

Evangeljski odlomek 33. nedelje med letom (Mt 25,14-30) govori o gospodarju, ki odhaja na potovanje, vse svoje premoženje pa razdeli služabnikom. Kot za Družino piše p. Milan Bizant, je okvir prilike o darovih oz. talentih budnost za Gospodov dokončni prihod, s poudarkom na človekovi zavzeti drži in odgovornosti. Video razlago za otroke je tokrat pripravil duhovnik Mitja Markovič.

Prvo berilo: Vrednost vsakdanjega dela, Prg 31,10–13.19–20.30–31; Ps 128;

Drugo berilo: Apostol spodbuja k budnosti, 1 Tes 5,1–6

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 25,14-30)

Tisti čas je Jezus povedal svojim učencem tole priliko: »Neki človek se je odpravljal na potovanje in sklical svoje služabnike ter jim izročil svoje premoženje. Enemu je dal pet talentov, drugemu dva in tretjemu enega, vsakemu po njegovi zmožnosti, in odpotoval. Ta, ki je prejel pet talentov, je šel takoj z njimi trgovat in je pridobil pet drugih. Prav tako je tisti, ki je prejel dva, pridobil dva druga. Oni pa, ki je prejel enega, je šel, skopal jamo in skril denar svojega gospodarja. Po dolgem času je prišel gospodar teh služabnikov in napravil z njimi obračun. Pristopil je tisti, ki je prejel pet talentov. Prinesel je pet drugih in rekel: 'Gospodar, pet talentov si mi izročil, glej, pet drugih sem pridobil.' Gospodar mu je rekel: 'Prav, dobri in zvesti služabnik! V malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil. Vstopi v veselje svojega gospodarja!'«

Video razlaga za otroke


Odgovorno z darovi

Piše: p. Milan Bizant

Okvir prilike o talentih je budnost za Gospodov dokončni prihod, s poudarkom na človekovi zavzeti drži in odgovornosti.

Vse se začenja z milostjo

Gospodar odhaja na potovanje. Ob tem vse svoje premoženje izroči služabnikom, ničesar ne zadrži zase. To pomeni držo zaupanja in darovanja do konca. Vse se začenja s podarjeno milostjo, ne z našimi prizadevanji!

Gospodar je podoba Kristusa, služabniki so njegovi učenci in talenti so darovi, ki jim jih Odrešenik podarja. Teh so bili deležni učenci takrat in smo jih deležni mi sedaj. Z zavzetim sodelovanjem Jezusovih učencev vseh časov Božje odrešenje pronica v človeško zgodovino in jo prekvaša.

Talent je bil v tistem času denarna in merska enota velikanske vrednosti. V dandanašnji splošni govorici je talent naravna sposobnost človeka, npr. da ima nekdo talent za glasbo, za nogomet, za risanje itd.

Vse se začenja s podarjeno milostjo, ne z našimi prizadevanji!

V tej priliki pa je talent Kristusova dobrina, pomeni dar odrešenja. Torej zaupanje Gospodu, pripadnost nebeškemu Očetu, Božja beseda, zakramenti Cerkve, odprtost Svetemu Duhu itd. To so dobrine nebeškega kraljestva.

Gospodar različno razdeli svoje darove, vsakemu po njegovi zmožnosti. Lahko bi se pritoževali, kako da ne daje vsakemu iste količine. Dejansko pa daje vsakomur ravno prav in primerno glede na njegove zmožnosti.

Po dolgem času je prišel gospodar teh služabnikov in napravil z njimi obračun. Ni se mogoče izogniti soočenju glede prejetih odrešenjskih darov, kaj človek z njimi naredi.

Lahko si predstavljamo veselje: pet talentov si mi izróčil, glej, pet drugih sem pridóbil. Bil je hvaležen za prejete darove in si je pogumno dal opravka z njimi. Zavedal se je, kako zelo ga ima gospodar rad in mu zaupa. Na kraju je deležen veselja, povezanosti z gospodarjem.

Skušnjava primerjanja in zavisti

Ta prilika je bila marsikdaj interpretirana zgolj horizontalno, v smislu naravnih sposobnosti, uporabljenih za tuzemsko premoženje. Tako je bil ekonomsko- -finančni uspeh razumljen kot poseben Božji blagoslov. A, kot rečeno, stvari so globlje.

Če beremo celotno priliko, srečamo tudi tretjega služabnika. Prejeti en talent je zakopal in ga potem v grenkobi vrnil gospodarju, obtožujoč ga za polomijo. Skušnjava hoče zamegliti vrednost daru in s tem vzeti moč za veselo služenje. Skušnjava primerjanja, zavisti, strahu, užaljenosti, prikrajšanosti je vselej blizu. Rezultat je zagrenjenost in žalost. Kdo je za to odgovoren?

Prilika nas vabi, da odgovorno živimo Kristusove darove. Na primer, ko smo deležni Božjega odpuščanja, nas to ponese v odpuščanje bližnjim, da ne živimo v zamerah; ko spoznamo dragocenost vere, jo poglabljamo itd.

Kje naj storim kak korak naprej, da bo v meni in po meni raslo nebeško kraljestvo?

Nalaganje
Nazaj na vrh