Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kritika kapitalizma ni levičarstvo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 01. 2015 / 10:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Kritika kapitalizma ni levičarstvo«

»Kritika kapitalizma ni levičarstvo«

Papež: Nimamo neomejene pravice, da posedujemo več, kot potrebujemo, če soljudem primanjkuje osnova za preživetje.

Papež Frančišek zagovarja svojo kritiko kapitalizma. Poziv proti gospodarskemu sistemu, ki utrjuje revščino širom po svetu, ni nikakršna levičarska ideologija, ampak izhaja iz evangelija, je sveti oče dejal v včeraj objavljenem pogovoru za italijanski časnik La Stampa. »Če bi ponovil odlomke pridig zgodnjih cerkvenih očetov iz drugega in tretjega stoletja o odnosu do ubogih, bi mi mnogi očitali, da so moji nagovori marksistični«, je prepričan Frančišek. »Danes trg več velja od človeka: to je bolno gospodastvo.«



Ne gre za to, da bi se pritoževali če trg, pač pa je narobe, da častimo bogastvo, »malikovanje, ki je povsem gluho za krike ubogih«. Po besedah papeža Frančiška nima nihče neomejene pravice, da poseduje več, kot potrebuje, če soljudem primanjkuje osnova za preživetje. To nima nikakršne zveze z »ubožnjakarstvom«, ki bi zahtevalo revščino vseh, pač pa gre za to, da izpolnjujemo Jezusovo sporočilo.

Spodbujanje pravičnega razdeljevanja gospodarskih virov po papeževih besedah ni zraslo na tleh komunizma, zato tega ne bi smeli sprevračati v ideologijo. »Če nas Cerkev vabi, naj presežemo to, kar sam imenujem 'globalizacija brezbrižnosti', je v vsakem primeru zelo daleč stran od kakršnih koli političnih interesov«, pojasnjuje Frančišek. Že njegovi predhodniki so v 20. stoletju okrepljeno spodbujali solidarnost z ubogimi in obsojali vladavino denarja. »Več časa mine, bolj nam izkušnje kažejo, da so imeli prav.« Trgi in finančne nepravilnosti ne bi smeli uživati neomejene avtonomije, je opozoril papež. Frančišek je znova obsodil »kulturo odmetavanja«, kamor na vsakodnevni osnovi sodijo splav, odrivanje ostarelih na rob družbe in pomanjkanje perspektive za mlade. »Zaključimo s tem.« Današnji sovražni odnosi nikakor niso nespremenljivi in ljudje vsekakor ne smemo izgubiti upanja.

Objavljeni pogovor s papežem prihaja iz knjige »Papež Frančišek: To gospodarstvo ubija«, ki bo jutri izšla v italijanskem jeziku. V njej vatikanska izvedenca Andrea Tornielli in Giacomo Galeazzi razčlenjata papeževe govore in pogovore na temo revščine in drugih socialnih vprašanj. V podnaslovu so zajete Frančiškove besede iz apostolske spodbude Veselje evangelija. Kritiki papežu nenehno očitajo, da s svojo kritiko kapitalističnega sistema podpira marksistična stališča.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh