Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritika srbske Cerkve ob spominu na Srebrenico

Objava: 12. 07. 2012 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kritika srbske Cerkve ob spominu na Srebrenico

Piknik z nogometnim turnirjem srbske pravoslavne skupnosti v Srebrenici na dan spomina srebreniškega pokola je vzbudil ogorčenje; Cerkev glede pokola ni podala uradnega stališča.

V Srebrenici so se na včerajšnjo obletnico spomnili žrtev pokola iz leta 1995. Na pokopališču v Potočarih, kjer so spominske plošče za vse pobite, so v zadnjih letih pokopali tisoč tristo identificiranih trupel žrtev. Trinajst izmed njih je bilo v času pokola, julija 1995, starih komaj od trinajst do petnajst let. Bosanski Srbi so takrat v Srebrenici skupno pomorili okoli osem tisoč mož in dečkov.

Na dan spomina srebreniških žrtev je bila ostre kritike deležna odločitev tamkajšnje srbske pravoslavne skupnosti, da tega dne, na pravoslavni praznik apostola Petra, priredi piknik z nogometnim turnirjem in s koncertom. Po mnenju kritikov je to izzivanje in žalitev svojcev žrtev pokola.

S strani cerkvenega vodstva srbske pravoslavne skupnosti nikoli ni bila podana izjava o uradnem stališču Cerkve do srebreniškega pokola. Še pred nekaj dnevi škof Jovan Mladenović iz Sumadije ni želel odgovoriti na vprašanje avstrijskega časnikarja, ali se je v Srebrenici zgodil vojni zločin. Škof je le izjavil, da bo s časom prišla resnica na dan.

Iz cerkvenih krogov se je neuradno izvedelo, da Cerkev toliko časa ne bo podala uradnega stališča do pokola, dokler ne bodo povsem razjasnjene vse vojne okoliščine in s tem vojni zločini na vseh straneh. Srbska pravoslavna stran je izrazila očitek, da Srebrenica služi le političnemu manipuliranju.

Vsaj srbski parlament pa bi lahko več kot petnajst let po srebreniškem pokolu svojcem žrtev izrazil svoje sožalje in uradno obsodil vojne zločine v Bosni. Ustrezno resolucijo je pred dvema letoma podprla minimalna večina, srbski nacionalisti pa so jo najostreje obsodili.

Bosansko-srbske čete pod vodstvom generala Ratka Mladića so 11. julija 1995 zavzele Srebrenico, ki je leta 1993 med vojno v Bosni postala ‘varno območje’ pod zaščito Združenih narodov. Zajeli so več kot osem tisoč muslimanskih dečkov in mož in jih v okolici mesta kruto pobili. Njihova trupla so odkrili po koncu vojne v Bosni v številnih množičnih grobiščih, mnoge žrtve pokola iščejo še danes. V zadnjih letih so v Potočarih pokopali že več kot pet tisoč sto posmrtnih ostankov.

Spominskih slovesnosti v Srebrenici, ki so se pričele že minuli torek, se je udeležil tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino Valentin Inzko. “Vsak korak na poti proti Srebrenici pomeni znamenje spomina na vse pobite in njihovo grozljivo usodo. Sporočilo udeležencev je preprosto in obenem prodorno: mir in pravičnost bosta premagala zlo”, je po navedbah svojega kabineta dejal visoki diplomat.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh