Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritike ob usmrtitvi ameriškega zapornika

Objava: 23. 09. 2011 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kritike ob usmrtitvi ameriškega zapornika

Kljub množičnim protestom po vsem svetu so v ameriški zvezni državi Georgia s smrtonosno injekcijo usmrtili domnevnega morilca policistov Troya Davisa, kar katoliška Skupnost sv. Egidija ocenjuje kot 'sramoto za pravosodje'.

Kljub množičnim protestom po vsem svetu so v ameriški zvezni državi Georgia s smrtonosno injekcijo usmrtili domnevnega morilca policistov Troya Davisa. Katoliška Skupnost sv. Egidija, ki si prizadeva za odpravo smrtne kazni, je usmrtitev označila kot 'sramoto za pravosodje' in izrazila sožalje svojcem obsojenca, ameriško družbo pa je obsodila, da se v imenu zakona spušča na raven tistih, ki ubijajo.


Tudi Amnesty International je usmrtitev označila kot 'sramotno dejanje in nož v hrbet človekovim pravicam v Združenih državah Amerike'. Obenem so pri organizaciji napovedali nadaljnja prizadevanja v boju za odpravo smrtne kazni po vsem svetu.

Tik pred usmrtitvijo minulo sredo so trije izvedenci za človekove pravice pri organizaciji Združenih narodov še pozvali ameriško vlado, naj izvedbo smrtne kazni prekliče. V sporočilu za javnost so izrazili dvom glede pravičnosti procesa proti obsojenemu Davisu.

Dvainštiridesetletni Američan afriškega porekla je bil zaradi umora belopoltega policista avgusta 1991 obsojen na smrt. Do zadnjega je zagovarjal svojo nedolžnost. Orožja, s katerim naj bi zagrešil zločin, sledov DNA ali prstnih odtisov, ki bi ga bremenili kot storilca, dejansko niso nikoli našli. Številne priče so svoje izjave kasneje preklicale. Primer je veljal za enega najspornejših v zgodovini ameriškega pravosodja.

Tudi papež Benedikt XVI. je prosil za pomilostitev Troya Davisa. Zadnjega poziva iz Vatikana, ki ga je v imenu Papeškega sveta za pravičnost in mir izrekel njegov predsednik, kardinal Peter Turkson, v Ameriki niso upoštevali, kot tudi ne posredovanja nekdanjega ameriškega predsednika Jimmyja Carterja in nobelovega nagrajenca za mir Desmonda Tutuja.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh