Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritike papeževe Apostolske konstitucije za anglikance

Objava: 03. 11. 2009 / 10:30
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kritike papeževe Apostolske konstitucije za anglikance

Sporni teolog Hans Kung obtožuje svetega očeta, da si želi več oblasti

Kritike spornega teologa Hansa Kunga glede papeževe Apostolske konstitucije za anglikance, ki želijo vstopiti v polno in vidno občestvo s katoliško Cerkvijo, so brez osnove, je zapisal urednik vatikanskega dnevnika ‘L'Osservatore Romano’ Gian Maria Vian. Hans Kung je v svoji kritiki namreč zapisal, da je poteza svetega očeta Benedikta XVI. zgled rimske žeje po oblasti, so Vianov komentar povzeli pri vatikanskem radiu, in spomni na papeževo željo po srečanju s Kungom, ki je bil njegov kolega na univerzi v Tuebingenu in prijatelj, tik po tem, ko je bil izvoljen na Petrov prestol.

Švicarski teolog Kung pa je medtem večkrat napadel papeževe odločitve in kritiziral njegovo delo. Urednik Vian je tudi pojasnil, da je sveti oče apostolsko konstitucijo odobril z željo po večji edinosti krščanskih Cerkva. Anglikanski verniki in duhovniki bodo namreč po uradni objavi konstitucije mogli vstopiti v polno občestvo s katoliško Cerkvijo in hkrati ohraniti prvine duhovne in liturgične anglikanske dediščine, anglikanski duhovniki, tudi poročeni, pa bodo lahko postali katoliški duhovniki. Urednik časnika L'Osservatore Romano upravičeno zapiše, da so Kungove navedbe eden številnih neutemeljenih napadov na rimskokatoliško Cerkev in njeno nesporno ekumensko zavzetost.

Papež Benedikt XVI. je Apostolsko konstitucijo za anglikance, ki želijo vstopiti v katoliško Cerkev, odobril 20. oktobra in se tako odzval na številne prošnje duhovnikov in vernikov anglikanske Cerkve, ki želijo stopiti v polno in vidno občestvo s katoliško Cerkvijo. Apostolska konstitucija, ki bo izdana v kratkem, sicer posebej ureja tudi vzgojo bogoslovcev, pri čemer stremi k ravnovesju med ohranjanjem dragocene anglikanske duhovnosti in liturgije ter posebno skrbjo za ustrezen vstop bogoslovcev, duhovnikov in vernikov v katoliško Cerkev, nikakor pa ne odpravlja celibata, kot so špekulirali nekateri množični mediji.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh