Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritizirani ameriški kardinal Mahony ponovno dejaven v javnosti

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 05. 2013 / 07:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kritizirani ameriški kardinal Mahony ponovno dejaven v javnosti

Po povratku iz Rima se je Mahony po navedbah ameriških medijev 'okrepljeno posvetil reformi politike o priseljevanju v ZDA'.

Kalifornijski kardinal Roger Mahony, ki je bil deležen ostre kritike zaradi napačne obravnave primerov spolnih zlorab, je v svoji nekdanji nadškofiji Los Angeles ponovno pričel opravljati javne nastope. Od velike noči je upokojeni nadškof doslej obhajal že osem bogoslužij, med katerimi je podelil zakrament svete birme, po navedbah nemške katoliške agencije KNA pa je samo minuli teden birmal kar 120 mladih.

Mahonyjev naslednik, nadškof Jose Gomez, je po razkritju arhivskih dokumentov, ki so obremenili kardinala, v letošnjem januarju pojasnil, da 77-letni upokojeni nadškof 'do nadaljnega ne bo opravljal kakršnih koli vodilnih ali javnih obveznosti'. To seveda ne pomeni popolne prepovedi obhajanja bogoslužij, toda za podeljevanje zakramenta svete birme je vendarle potrebno dovoljenje trenutnega škofijskega vodstva.

Po obremenilnih dokumentih sodeč je kardinal Mahony – losangeleško nadškofijo je vodil med leti 1985 in 2011 – v osemdesetih letih prejšnjega stoletja skupaj s svojim generalnim vikarjem in kasnejšim pomožnim škofom Thomasom Curryjem pedofilske duhovnike reševal pred sodnim pregonom. V letošnjem marcu se je Mahony kljub ostri kritiki na domačih tleh udeležil papeških volitev v Rimu. Na očitke je odgovarjal z dejavnim pojavljanjem v javnosti, za kar je po navedbah nekaterih ameriških medijev najel celo neko podjetje za svetovanje pri odnosih z javnostjo. Vatikan je v svoji izjavi zanikal kakršno koli vmešavanje pri vprašanju sodelovanja na konklavu.

Po povratku iz Rima se je Mahony po navedbah časnika 'Los Angeles Times' okrepljeno posvetil reformi politike o priseljevanju v ZDA, kar je bila od nekdaj njegova priljubljena družbena tema. Poleg tega je v nizu predavanj ameriškim duhovnikom pojasnil svoj pogled na škandal glede spolnih zlorab.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh