Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Križ je del evropske istovetnosti’

Objava: 09. 11. 2009 / 08:52
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Križ je del evropske istovetnosti’

Odziv Avstrijske katoliške akcije na razsodbo Evropskega sodišča

Na sporno razsodbo Evropskega sodišča o umiku križev iz italijanskih šol se je odzvala tudi Avstrijska katoliška akcija. Po njihovem mnenju je krščanstvo, ki ga križ kot simbol predstavlja, Evropo bistveno zaznamovalo. Obenem svarijo pred nevarnostjo, da bi z razsodbo sodišča v Strassbourgu laicizem ‘povzdignili’ na raven religije.

Kot so sporočili na petkovi tiskovni konferenci, je križ ne le verski simbol, pač pa označuje tudi zgodovinsko in kulturno istovetnost evropske celine. Tudi Avstrijska katoliška akcija podpira ločitev Cerkve in države, ne zagovarja pa odstranitve vseh verskih simbolov iz javnih prostorov.

Razsodba Evropskega sodišča, menijo pri Avstrijski katoliški akciji, je odkrita diskriminacija vernikov. Gre za pretirano 'politično korektnost', saj je s to razsodbo laicizem povzdignjen na raven religije, drugače misleči pa so iz tega izključeni. Laicizem seveda ne more biti postavljen obbok religiji.

Obenem v Avstriji svarijo pred negativnimi učinki na evropsko integracijo. Evropska integracija nima le gospodarsko-političnega značaja, pri čemer bi šlo zgolj za tehnokratsko učinkovitost, pač pa temelji na spoštovanju posredovanja vrednot evropskega razvoja.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh