Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križ z Lampeduse bo potoval po britanskih galerijah

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 03. 2021 / 08:09
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2021 / 16:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Križ z Lampeduse bo potoval po britanskih galerijah

Križ z Lampeduse bo potoval po britanskih galerijah

Križ Francesca Tuccia razstavljajo kot opomnik na migrantsko krizo.
Križ, narejen iz ostankov migrantske ladje, ki je potonila med plovbo po Sredozemskem morju, bo od konca letošnjega maja na ogled v več britanskih muzejih in galerijah, STA povzema poročanje britanskih medijev. Razstavo z naslovom Crossings: community and refuge (Prečkanja: skupnost in zatočišče) bo poleg križa zaznamovalo še 12 ladjic v Siriji rojenega umetnika Issama Kourbaja.

Križ iz ostankov nesrečne migrantske ladje je pred petimi leti odkupil londonski Britanski muzej. Gre za enega od križev, ki jih je po tragediji na Lampedusi leta 2013, v kateri je umrlo 311 migrantov iz Somalije in Etiopije, ustvaril domačin, tesar Francesco Tuccio.

Tragedijo je preživelo 155 ljudi in Tuccio je iz razbitin ladje, s katero so migranti želeli pripluti v boljše življenje, stesal prav toliko križcev, nekaj večjih pa je ustvaril kot simbole skupnosti. Namen razstave je, kot so zapisali britanski mediji, znova začeti razpravo o migrantskem vprašanju.

Skrbnica razstave Jill Cook je povedala, da križ z Lampeduse opominja na vse izgubljene človeške zgodovine in na tisoče ljudi, ki bodo sicer pozabljeni. Pojasnila je, kako »les s svojo od sonca zbledelo barvo in z vonjem po soli in morju pooseblja trenutno krizo, obenem pa predstavlja simbol upanja«.

Poleg križa bo razstavljenih tudi 12 miniaturnih ladjic, v katere so postavljene ogorele vžigalice. Te predstavljajo posameznike, ki se s severa Afrike odpravijo na tvegano potovanje prek Sredozemskega morja v Evropo. Ladjice je ustvaril v Siriji rojeni umetnik Issam Kourbaj in so del njegove serije z naslovom Dark Water, Burning World (Temne vode, goreči svet).

Prva etapa potujoče postavitve bo Muzej ljudske zgodovine v Manchestru, kjer bo razstava na ogled od 29. maja.

FOTO: british.museum.org

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh