Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križev pot v Koloseju brez papeža, vendar z njegovimi premišljevanji [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 03. 2024 / 08:10
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2024 / 10:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Križev pot v Koloseju brez papeža, vendar z njegovimi premišljevanji [VIDEO]
Sklepni blagoslov vsem navzočim je v papeževem imenu podelil vikar rimske škofije, kardinal Angelo de Donatis. FOTO: Vatican Media

Križev pot v Koloseju brez papeža, vendar z njegovimi premišljevanji [VIDEO]

Papež Frančišek je na sinočnji veliki petek tik pred zdajci odpovedal udeležbo na tradicionalnem križevem potu v rimskem Koloseju: da bi prihranil moči za slovesno obhajanje velikonočne vigilije, je pobožnost križevega pota spremljal iz svojega domovanja v vatikanskem Domu sv. Marte.

Na prizorišče so že prinesli bel naslanjač, ko je iz Vatikana prišlo obvestilo, da papež ne bo prišel v Kolosej: ko so zdravniki svetega očeta soočili z izbiro, ali bo tvegal, da se ne bo mogel udeležiti velikonočne vigilije ali pa se odpove obisku Koloseja, se je odločil za slednje.

Celotno besedilo papeževih premišljevanj: Kolosej Via Crucis 2024.docx

Odločitev je bila toliko bolj boleča, ker je tokrat prvič v svojem pontifikatu sam pripravil premišljevanja ob postajah križevega pota. Janez Pavel II. je besedilo križevega pota nazadnje sam napisal v svetem letu 2000. Udeleženci procesije, s katero se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti, med njimi številni predstavniki Cerkve in medijev, so bili presenečeni nad Frančiškovo nenadno odpovedjo udeležbe. Sklepni blagoslov vsem navzočim je v papeževem imenu podelil vikar rimske škofije, kardinal Angelo de Donatis.


Rdeča nit premišljevanj: zahvala Jezusu

Papeževa premišljevanja so napisana v prvi osebi in vsebujejo rdečo nit zahvale Jezusu. Frančišek se je v besedilih ob vsaki postaji križevega pota v veliki meri odpovedal neposredni omembi trenutnega dogajanja v svetu, nasilju in vojnam, vendar je to odmevalo v litanijah ob koncu vsake postaje. Navdih za izpraševanje vesti je papež črpal predvsem iz premišljevanja Jezusovega trpljenja in smrti.

Jezusov molk je močan in odločen odgovor na zlo: ta molk je presenetljiv, vendar rodoviten, je način osvoboditve od zla.

Pri prvi postaji - Jezusa obsodijo na smrt - je izpostavil Jezusov molk kot močan in odločen odgovor na zlo. Ta molk je presenetljiv, vendar rodoviten, je način osvoboditve od zla. »Jezus, tvoj molk me pretrese: uči me, da molitev ne prihaja iz premikajočih se ustnic, ampak iz srca, ki zna poslušati,« tako Frančišek. Papež je vernike povabil, naj se iz te ponižnosti in tišine učijo najti prostor za pristno molitev in notranje premišljevanje v hitrem tempu življenja.

Prazen stol, namenjen papežu. FOTO: Vatican Media

Brez običajne postaje »Jezus pade tretjič pod križem«

Lučke in na tisoče majhnih svečk v rokah okoli 25.000 vernikov v Koloseju so osvetlile »Via Crucis«, ki ga papeži na tem kraju na veliki petek tradicionalno molijo že od Pavla VI., spominjajo pri spletnem portalu Vatican News. Med nosilci križa so bili tokrat med drugim klavzurne redovnice, migranti, družina, invalidi, duhovniki iz rimskih župnij in sodelavci Karitas.

Frančiškov križev pot je imel kot običajno 14 postaj, manjkala pa je običajna postaja »Jezus pade tretjič pod križem«: namesto te je papež Frančišek dodal novo enajsto postajo: »Jezus zavpije v svoji zapuščenosti«. Jezus, Bog občestva, je občutil lastno zapuščenost, da bi vernike osvobodil njihove osamljenosti, je papež zapisal v svojem premišljevanju: »In v kriku tolikih osamljenih in izključenih, zatiranih in zapuščenih ljudi vidim tebe, moj Bog: daj, da te spoznam in vzljubim.«

V Koloseju se je sinoči zbralo okoli 25.000 vernikov. FOTO: Vatican Media

Tudi Jezus je potreboval tolažbo

Frančišek je Veroniko, ki je po izročilu Jezusu izročila prt, s katerim si je obrisal izmučen obraz, predstavil kot močno, pogumno in energično žensko. V nasprotju z mnogimi, ki prezirajo, obrekujejo in obsojajo - in danes za to »zadošča že tipkovnica«, ugotavlja papež v eni od redkih aktualnih omemb v svojem premišljevanju -, si je ta ženska utrla pot skozi množico. Ona »ne govori: deluje. Ne obrekuje, temveč pomiluje. Gre proti toku: sama, s pogumom sočutja, tvega sebe za ljubezen, najde način, da se prebije med vojake samo zato, da bi te potolažila z božanjem po obrazu.« Veronika ga je spomnila, je dejal papež, da je tudi Jezus potreboval tolažbo: »Ti, bližnji Bog, prosiš za mojo bližino; ti, moj tolažnik, želiš, da te potolažim jaz … Jezus, prižgi v meni željo, da bi bil s teboj, da bi se ti poklonil in te potolažil. In naredi me v svojem imenu za tolažbo drugim.«

Jezus, hvala ti, ker me čakaš; hvala ti, ker velikokrat padem, ti pa mi neštetokrat odpustiš: vedno.

Na več mestih premišljevanja križevega pota je Frančišek vključil izraze zahvale Jezusu, ki so za to tradicionalno obliko pobožnosti precej neobičajni. »Hvala ti, ker me čakaš; hvala ti, ker velikokrat padem, ti pa mi neštetokrat odpustiš: vedno,« je zapisal ob postaji z naslovom »Jezus spet pade pod težo križa«. Papež je meditacijo sklenil z nizom štirinajstih zaključnih vzklikov k Jezusu, od katerih sta zadnji dve prav tako zasnovani kot zahvala:

»Jezus, preden si umrl, si rekel: »Dopolnjeno je.« Jaz v svoji nepopolnosti tega ne morem reči, vendar zaupam vate, saj si ti moje upanje, upanje Cerkve in sveta,« tako papež v svojem premišljevanju: »Jezus, še eno besedo ti želim reči in ti jo še naprej ponavljati: hvala! Hvala ti, moj Gospod in moj Bog.«

Lučke in na tisoče majhnih svečk v rokah vernikov so osvetlile »Via Crucis«, ki ga papeži na tem kraju na veliki petek tradicionalno molijo že od Pavla VI. FOTO: Vatican Media

Že drugo leto brez Frančiškove navzočnosti

Sklepni blagoslov je v papeževem imenu podelil vikar rimske škofije, kardinal Angelo de Donatis. Frančišek se že na lanski veliki petek ni udeležil molitve križevega pota v Koloseju – tudi takrat ga je »nadomeščal« kardinal de Donatis. Leto 2023 je bilo prvo od začetka Frančiškovega pontifikata, ko so verniki križev pot v Koloseju molili brez navzočnosti papeža. Prvič se je to zgodilo leta 2005, ko je že hudo bolnega Janeza Pavla II. zastopal kardinal Joseph Ratzinger, ki je kmalu zatem, po smrti Janeza Pavla II., sam sedel na papeški prestol.


Nalaganje
Nazaj na vrh