Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križev pot v Šmarješki fari

Za vas piše:
Jože Perše
Objava: 09. 03. 2023 / 11:41
Oznake: Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2023 / 11:48
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Križev pot v Šmarješki fari

Križev pot v Šmarješki fari
Zbrali so se pred farno cerkvijo, zaključili pa pred cerkvijo sv. Jakoba na Cerovcu. FOTO: Jože Perše
Pastoralni svet je sklenil, da bo letos v postnem času križev pot ob nedeljah. Drugo postno nedeljo smo se zbrali ob treh popoldne pred farno cerkvijo sv. Marjete. Opravili smo pobožnost prve postaje križevega pota Drinske mučenke. Nato smo se napotili po znani turistični poti proti podružnici na Cerovcu. Ob kulturnih znamenjih (kapelicah, križih,…) smo premišljevali o naslednjih postajah križevega pota Drinskih mučenk. Zadnja postaja je bila pred cerkvijo sv. Jakoba na Cerovcu.

Pastoralni svet župnije Šmarjeta v Šmarjeških Toplicah je sklenil, da bo letos v postnem času križev pot ob nedeljah. Drugo postno nedeljo smo se zbrali ob treh popoldne pred farno cerkvijo sv. Marjete. Opravili smo pobožnost prve postaje križevega pota Drinske mučenke. Nato smo se napotili po znani turistični poti proti podružnici na Cerovcu. Ob kulturnih znamenjih (kapelicah, križih,…) smo premišljevali o naslednjih postajah križevega pota Drinskih mučenk. Zadnja postaja je bila pred cerkvijo sv. Jakoba na Cerovcu.

Kdo so drinske mučenke? Drinske mučenke so bile redovnice v samostanu Hčera božje ljubezni na Palah pri Sarajevu. Oskrbovale so bolne, popotnike in brezdomce. 11. decembra 1941 so v samostan vdrli četniki , ga oropali in požgali. Sestre so odvedli na dolgo mučeniško pot proti Goraždu. Sestra Berchmana je na poti omagala in četniki so jo ustrelili. Ostale so nadaljevale pot do vojašnice v Goraždu, kamor so prispele 15. decembra 1941. Sredi noči so pijani četniki vdrli v sobo sester, da bi jih onečastili. Da bi ohranile nedolžnost, so sestre druga za drugo skočile skozi okno iz drugega nadstropja. Naslednje jutro so četniki polomljene sestre pomorili in jih vrgli v reko Drino.

Naslednje nedelje bo križev pot do drugih podružnic.

Nalaganje
Nazaj na vrh