Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križevniška cerkev pripada križnikom

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 23. 04. 2018 / 07:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2018 / 08:39
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Križevniška cerkev pripada križnikom

Upravno sodišče je potrdilo odločitev ministrstva za kulturo, da je treba križevniško cerkev vrniti v last in posest križniškemu redu.

Upravno sodišče je zavrnilo pritožbo Mestne občine Ljubljana (MOL) in Festivala Ljubljana in potrdilo dobro leto staro odločitev ministrstva za kulturo, da je treba križevniško cerkev po 26 letih denacionalizacijskega postopka vrniti v last in posest križniškemu redu, je ob koncu tedna poročala STA. S cerkvijo v kompleksu ljubljanskih Križank trenutno upravlja Festival Ljubljana.Po oceni upravnega sodišča lahko Festival Ljubljana prireditve, ki jih je doslej prirejal v križevniški cerkvi, organizira tudi drugje, s čimer je sodišče v celoti potrdilo odločitev ministrstva za kulturo.

Križniški red je pravni naslednik komende nemškega viteškega reda, cerkev Device Marije pomočnice v Križankah pa je bila njihova matična cerkev do 31. decembra 1949, ko je bila podržavljena.

Prior križniške cerkve p. Janko Štampar je dejal da je osebno z odločitvijo sodišča silno zadovoljen, zaveda pa se, da so dobili vrnjeno le cerkev, zato se v kulturni program, ki ga prirejajo v preostalem kompleksu Križank, ne smejo vmešavati in se tudi ne bodo. Pojasnil je, da je red Festivalu Ljubljana pripravljen cerkev dajati v najem, vendar bodo lastniki odločali, katere prireditve so lahko v njej. »Takšne, ki bi bile naperjene proti Cerkvi, zagotovo ne,« je dejal p. Janko.

Križniški red je denacionalizacijski zahtevek za vrnitev zaplenjenega premoženja v naravi vložil leta 1992. Leta 1995 je ministrstvo za kulturo izdalo odločbo o vrnitvi cerkve v naravi in zavrnilo zahtevo za vrnitev v naravi preostalega kompleksa Križank. Leta 1998 pa je vrhovno sodišče v upravnem sporu razveljavilo odločbo, s katero je ministrstvo cerkev vrnilo v naravi, za druge nepremičnine pa križnikom prisodilo odškodnino.

Leta 2014 je ministrstvo križniškemu redu za cerkev določilo odškodnino v obliki obveznic, zavrnilo pa zahtevo za njeno vračilo v naravi. Križniki so nato sprožili upravni spor. Upravno sodišče je tožbi križniškega reda ugodilo in zadevo vrnilo ministrstvu v ponovno odločanje. Ministrstvo je nato lani cerkev znova vrnilo v last in posest križniškemu redu, Mol in Festival Ljubljana pa s pritožbo na upravnem sodišču nista uspela.

V pogovoru za tednik Družina je p. Janko pred leti pojasnil, da se Križanke kot redovna hiša križniškega reda prvič omenjajo leta 1256, skozi stoletja pa so bile srce in žarišče duhovnosti križnikov. Tu so imeli šole, sirotišnico, konec 19. stoletja je bil v Križankah ustanovljen samostan in zavod za vzgojo učencev. V Križankah so delovala številna verska društva in Marijine kongregacije. Namen križnikov je, da cerkev po vrnitvi dajo vojaškemu vikariatu.

Vir: STA / arhiv Družine
Foto: arhiv Družine (I.Ž.)

Nalaganje
Nazaj na vrh