Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krizmena maša in Dies v Novem mestu

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 06. 2020 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2020 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Krizmena maša in Dies v Novem mestu

Krizmena maša in Dies v Novem mestu

Med jubilanti je tudi škof Glavan, ki je v petek, 12. junija, obhajal 20. obletnico škofovskega posvečenja.

V novomeški stolnici je bila v soboto, 13. junija, krizmena maša z blagoslovom in posvetitvijo svetih olj, ki jo je daroval novomeški škof Andrej Glavan, obenem pa je potekal tudi Dies, to je obletnica vseh duhovniških in redovniških posvečenj ter praznovanje okroglih obletnic duhovnikov jubilantov. Med jubilanti je tudi škof Glavan, ki je le dan prej, v petek, 12. junija, obhajal 20. obletnico škofovskega posvečenja.



V pridigi je besede namenil duhovniškemu posvečenju, službi in jubilantom. »Po duhovniškem posvečenju smo tudi mi vključeni v isto odrešenjsko poslanstvo, ki izvira iz Kristusa, velikega duhovnika. Ta udeležba je delo Svetega Duha, ki je po polaganju škofovih rok v nas vtisnil svoj pečat in nas upodobil po Kristusu, da bi bili njegovi služabniki, delivci njegovih vidnih znamenj njegove nevidne milosti.«

Dejal je, da v času, ko smo prestrašen zaradi epidemije potrebujemo olje veselja, in ne potrtosti ter ogrinjalo za hvalnico namesto potrtega duha. »Poklicani smo, da zapustimo sami sebe, da bi lahko popolnoma pripadali edinemu velikemu duhovniku Kristusu in z njim 'sotrpeli' s sodobnim človekom, ki je strt v srcu, jetnik, zapornik, žalujoči ...«

Najstarejši župnik v Škofiji Novo mesto

Med jubilanti je posebej predstavil biseromašnika prelata Alfonza Grojzdka, najstarejšega župnika v Škofiji Novo mesto, star je 87 let. Rojen leta 1933 v župniji Cerklje ob Krki. Kot kaplan je služboval in nabiral pastoralne izkušnje pri slavnem župniku in dekanu Antonu Smrkolju v Zagorju, potem pa deloval kot župnik in naslednik poznejšega škofa Leniča v Sodražici, 10 let kot župnik in dekan v Zagorju ob Savi nato 17 let v Škofji Loki, 11 let v Križah pri Tržiču in zdaj že 13 let v Krškem.



»Enako pastoralno ljubezen kot v Zagorju ali Škofji Loki, kjer si imel še stalno polne ali celo nabite cerkve, kažeš tudi v versko izredno hladni krški župniji. Rekel si si, če ni vernikov v cerkev, grem pa jaz k njim, in začel si s pastoralnimi obiski, molitvenim bogoslužjem, celo družinskimi katehezami po hišah, zlasti v oktobru, adventu in postu,« je o slavljencu povedal škof.

Drugi jubilanti

Škof je omenil tudi navzoče zlatomašnike Florijana Božnarja (v župniji Žiri je bil 10 let kaplan in nato župnik, 17 let je kot župnik in dekan deloval na Vrhniki, 10 let v Metliki, 9 let v Dobrniču, zdaj pa že 4 leta preživlja zasluženi pokoj na mali župniji Sela pri Šumberku v žužemberški dekaniji), Marka Burgerja (3 leta župnik v Dobovcu, 13 let župnik in dekan v Zagorju, 16 let v Veliki Dolini, 11 let na Krki in trenutno pa že 3 leta pri Svetem Duhu na Velikem Trnu), Jožeta Packa (že 46 let župnik v Čatežu ob Savi) in Jožeta Komljanca z Rake (nekaj let kaplan, nato pa devet let župnik v Adlešičih in na Preloki, zatem 10 let na Raki, zdaj je že 28 let upokojen).

Srebrnomašnika sta Janez Zdešar iz Velike Doline in Jože Rački iz Šentpetra – Otočec. 40 let mašništva obhajajo letos Ciril Murn iz Hinj, Ludvik Žagar iz Leskovca in Peter Miroslavič iz Podzemlja. 30 letnico praznuje Tone Dular iz Škocjana, 20 let mašništva pa Robert Hladnik z Mirne.

Leta 1980 so bili na Kapitlju posvečeni še frančiškana p. Ciril Božič, p. Peter Lavrih in p. Niko Žvokelj. Posvetil jih je škof dr. Stanislav Lenič, ki je po besedi p. Božiča že takrat, leta 1980, napovedal, da je to posvečenje nekaka napoved bodoče škofije, je povedal škof Glavan in vsem zlatomašnikom zaželel: »Naj Bog usliši prošnjo našo in splete venec še za biserno mašo. Vi pa darujte starostne težave, ki jih vsi čutimo, za nove duhovne poklice.«

Foto: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh