Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

20 let škofovske službe

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 06. 2020 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2020 / 08:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
20 let škofovske službe

20 let škofovske službe

Pred 20 leti je škofovsko posvečenje prejel sedanji novomeški škof Andrej Glavan.
Pred 20 leti je škofovsko posvečenje prejel sedanji novomeški škof Andrej Glavan.

Za svoje še vedno dejavno škofovsko službo, se lahko škof Glavan zahvali kar trem papežem: sv. papežu Janezu Pavlu II., ki ga je izbral za škofa, papežu Benediktu XVI. ki ga je imenoval za novomeškega škofa, in sedanjemu papežu Frančišku, ki mu je jeseni leta 2018 škofovsko službo v Novem mestu podaljšal.

Ko je v nedeljo, 14. oktobra, novomeški škof Andrej Glavan dopolnil 75 let, je namreč skladno s členom 401 § 1 Zakonika cerkvenega prava papežu Frančišku ponudil odstop od škofovske službe. Prek Apostolske nunciature v Republiki Sloveniji pa je 11. septembra prejel obvestilo, da mu je sveti oče po načinu nunc pro tunc podaljšal službo novomeškega škofa za leto dni.

Tudi po letu dni svojega naslednika ni dočakal in po tej Božji milosti lahko na današnji dan praznuje 20 let škofovskega službovanja še vedno kot prvi novomeški škof.

Od inženirja kemije do duhovnika, administratorja ljubljanske nadškofije in novomeškega škofa

Njegovo življenje se je začelo sredi vojne vihre leta 1943 v župniji Soteska pri Novem mestu. Vendar je le kratek čas, dobro desetletje, s svojimi vrstniki brezskrbno užival otroštvo ob dolenjski lepotici, zeleni Krki. Nato je odšel na Gorenjsko, kjer je v Kranju začel obiskovati nižjo gimnazijo in tam tudi maturiral. Izobraževanje je nadaljeval v Ljubljani in postal diplomirani inženir kemije. Toda po končani vojaščini in kratki zaposlitvi se je odločil za študij na Teološki fakulteti, kjer je diplomiral iz teologije in bil 29. junija 1972 posvečen v duhovnika.

Duhovniška leta je preživel v najrazličnejših župnijah, službah in škofijah. Bil je kaplan in župnik na Gorenjskem, dekan in arhidiakon.



Papež Janez Pavel II. ga je leta 1999 imenoval za prelata, 13. marca 2000 pa za ljubljanskega pomožnega škofa. 12. junija 2000 je bil v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja posvečen v škofa. Za svoje škofijsko geslo je izbral besede iz Janezovega evangelija:: »Karkoli vam poreče, storite!« Bil je upravitelj ljubljanske nadškofije, po odstopu ljubljanskega pomožnega škofa dr. Antona Stresa pa je postal za leto in pol še apostolski administrator ljubljanske nadškofije ter predsednik Slovenske škofovske konference.

Tako je Gospod škofa Andreja Glavana koval in pripravljal za prvega škofa v novoustanovljeni škofiji na Dolenjskem – v Novem mestu. Papež Benedikt XVI. ga je 7. aprila 2006 imenoval za prvega škofa novoustanovljene novomeške škofije. Škofijo je v upravljanje formalno prevzel 10. junija 2006. Papež Frančišek je Andreja Glavana 31. julija 2013 po odstopu ljubljanskega nadškofa metropolita Antona Stresa imenoval za apostolskega administratorja ljubljanske nadškofije. To službo opravljal do 4. oktobra 2014.

O bremenih škofovske službe je leta 2013 povedal:

»Škofje subsidiarno rešujemo mnoge zadeve. Sodelavcem zaupamo in moramo zaupati, saj nismo strokovnjaki za vsa področja. Usodno pa je, če se izkaže, da vsi niso vredni zaupanja, ker po cerkveni zakonodaji padejo posledice napačnih in ne dovolj premišljenih odločitev tako duhovnikov kot laikov v glavnem na škofa, ki je za vse vsaj objektivno odgovoren. V tem je veličina, da ne rečem tudi tragika škofovske službe. To breme je toliko težje nositi v časih ekonomskih, finančnih in moralnih kriz.«

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh