Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krizmena maša v koprski stolnici

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 28. 05. 2020 / 12:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2020 / 14:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Krizmena maša v koprski stolnici

Krizmena maša v koprski stolnici

Zaradi epidemije koronavirusa je bila letos v koprski stolnici krizmena maša namesto na veliki četrtek (9. aprila) v četrtek, 28. maja.

Krizmena maša je potekala ob predpisanih pravilih za obhajanje maše.

Zaradi epidemije koronavirusa letos v koprski stolnici krizmene maše niso mogli imeti na veliki četrtek (9. aprila), zato so jo imeli v četrtek, 28. maja.

Krizmena maša je potekala ob predpisanih pravilih za obhajanje maše (predpisana distanca, razkuževanje rok) ter ob simbolični udeležbi vernikov. Vsemu temu se tudi škof Jurij Bizjak v nagovoru ni mogel izogniti in je dejal, da so lani so tri dni po krizmeni maši slavili Veliko noč, letos pa bodo čez tri dni slavili Binkošti in prihod Svetega Duha.

Cerkveno leto v znamenju koronakrize

Škof je spomnil, da so zadnji štirje tedni letošnjega postnega časa in vsi sedmeri tedni letošnjega velikonočnega časa potekali v znamenju vsem dobro znane korona preizkušnje, ki je še kako zaznamovala življenje tako celotne družbe kakor tudi življenje Cerkve in vseh njenih skupnosti. Odpadle so zlasti vse množične prireditve in slovesnosti pa tudi številna srečanja v manjših krogih so bila omejena in na različne načine okrnjena.


Somaševal je tudi upokojeni škof Metod Pirih.

Z oblastjo in znanjem so nas nadvse uspešno vodili skozi težke čase

Dejal je, da smo Gospodu hvaležni, da nam je za te težke čase, tako na področju zdravstva, kakor tudi na področju politike, naklonil veliko število izjemno zavzetih in sposobnih ljudi, ki so nas s svojo oblastjo in s svojim znanjem nadvse uspešno vodili skozi težke čase.


Škof Jurij Bizjak je blagoslovil krstno in bolniško olje ter posvetil sv. krizmo.

»Lahko rečemo, da smo z nekaj praskami odnesli celo kožo. Preizkušnja nikakor ni končana, sprejemamo pa jo že veliko lažje, ker vemo, kako se ji zoperstavljati. Izkušnje, ki nam jih je preizkušnja prinesla, pa niso samo slabe in boleče, ampak nas je naučila tudi marsikaj dobrega in koristnega.«

Duhovniki so obnovili duhovniške obljube

Sicer se kot zbor duhovnikov niso mogli zbrati kot po navadi, pred začetkom velikonočnega časa, zbrali pa so se pred koncem velikonočnega časa. »Nismo se pridružili apostolom pri zadnji večerji, pridružujemo pa se jim, ko v isti dvorani zadnje večerje pričakujejo prihod Svetega Duha. Naj se torej, dragi bratje, v teh in v prihodnjih dneh tudi med nami izpolni beseda preroka Joela: 'In v poslednjih dneh, govori Gospod, bom izlil od svojega Duha na vse človeštvo!' (Jl 3,1-5). O Gospod, pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in prenovil boš obličje zemlje!«


Škof Jurij Bizjak je podelil Odličje sv. Jožefa delavca s. Rebeki Kenda, Silvestru Čuku in Miri Ličen.

Škof Jurij Bizjak je blagoslovil krstno in bolniško olje ter posvetil sv. krizmo, duhovniki pa so obnovili duhovniške obljube.

Podelitev Odličje sv. Jožefa delavca

Ob koncu maše je škof Jurij Bizjak podelil Odličje sv. Jožefa delavca slikarki Miri Ličen (ob 70-letnici življenja za 40-letno slikarsko in restavratorsko delo na področju sakralne umetnosti), s. Rebeki Kenda iz Kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja (za požrtvovalno vzgojo in evangelizacijo otrok in mladine v hiši Eden v Kanjem Dolu) in mons. Silvestru Čuku (ob 80-letnici življenja za predano uredniško in lektorsko ter prevajalsko in pisateljsko delo pri Založbi Ognjišče).


Odličje je prejel tudi mons. Silvester Čuk.

Druge krizmene maše in podelitev odličij

V mariborski stolnici bo krizmena maša za celotno metropolijo v soboto, 30. maja, ob 10.30.

V Ljubljani pa bo 17. junija ob 9. uri.

V soboto, 13. junija, pa bo v Novem mestu ob 10. uri krizmena maša za novomeško škofijo.

Praznovanje na Zaplazu

27. maja v Cerkvi na Slovenskem praznujemo god mučenca blaženega Alojzija Grozdeta. Njegove relikvije so shranjene v stranskem oltarju v božjepotnem središču na Zaplazu. Letos obhajamo 10. obletnico, odkar je bil Alojzij Grozde 13. junija 2010 na evharističnem kongresu v Celju razglašen za blaženega. Osrednje praznovanje bo letos na binkoštno nedeljo, 31. maja, na Zaplazu. Ob 16. uri bo maša in po maši molitev ob Grozdetovih relikvijah. Škof Glavan bo med mašo podelil tudi škofijsko odličje sv. Jožefa družini Koprivc.

Dobitnike odličij bomo predstavili v prihodnjih številkah Družine in Naše družine.

Fotografije: Ivo Žajdela



Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh