Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križna gora in Sv. duh (1.213m)

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 05. 2010 / 12:31
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Križna gora in Sv. duh (1.213m)



Najkrajša pot iz osrednje Slovenije v Vipavsko dolino pelje čez gozdnato Hrušico, kjer so še vedno vidni ostanki rimske vojaške in poštne utrdbe Ad Pirum. Za njo se ovinkasta cesta iz Kalc proti Colu polagoma prevali navzdol. Svet se začne odpirati in kmalu prispemo v Podkraj. Hiše v tem odmaknjenem kraju so skupaj s cerkvijo nagnetene tik pod cesto, pod njimi je ravnina s travniki in njivami, visoko nad strehami pa valovijo gozdnati vrhovi Srednje gore, Sv. Duha in Križne gore.

Vzpon na Križno goro začnemo pri kažipotu, ki stoji v Podkraju nasproti odcepa proti Beli. Označena planinska pot nas popelje navkreber čez nagnjene travnike in skozi ozek pas drevja na planjavo, kjer je razcep. Desna pot gre proti Javorniku, mi pa nadaljujemo v levo mimo samotne skale do grmičevja. Tam zavijemo navkreber na kolovoz, ki se zložno vzpenja med ograjenima pašnikoma.

Zadnji dan v aprilu so bila pobočja ob poti komaj kaj zelena, saj se je nova trava šele prebijala skozi pokrov starih posušenih bilk. Zato pa je bilo tam vse polno podlesnih vetrnic ter modro obarvanih pljučnikov in svišča, malce niže, kjer je bilo več zelenja, pa so se v vetru zibale narcise. Ni čudno, da smo ob tem razkošju skorajda spregledali rumeno obarvanega jadralca, ki je po tleh razprostrl premražena krila in jih nastavil spomladanskemu soncu.

S kolovoza zavijemo navkreber proti gozdu, kjer so med drevjem raztresene skale najrazličnejših velikosti in oblik. Steza, ki je ponekod na debelo pokrita z listjem, se čez nizek skalnat prag zavihti na travnato teraso, kjer je naslednji razcep.

Ker je pot od tu naprej krožna, je pravzaprav vseeno, ali se najprej povzpnemo na Križno goro ali k cerkvi Sv. Duha. Kljub temu pa je prijetneje, če gremo v smeri urinega kazalca, saj tako z najhujšo strmino opravimo že med vzponom. Pri kažipotu tako zavijemo na široko pot, ki se kmalu skrije med drevje. Na ovinku prestopimo na stezo, se vzpnemo do skalnatega roglja in po travnati strmali na vrh, kjer stoji med drevjem razgledni stolp. Pod njim sta v skalo vdelana skrinjica z vpisno knjigo in žig, poleg pa je tudi nekaj desk, na katerih se lahko odpočijemo in naužijemo razgleda.



Še lepši razgled je seveda z vrha stolpa, kamor se povzpnemo po dveh kovinskih lestvah. V globini pod nami leži Podkraj. Hiše so videti kot igračke in cesta nad njimi kot ozka stezica. Na jugu se dviga Nanos, mimo njega nam pogled odjadra proti Snežniku, na vzhodu sta mehkobno zaobljena Sv. Duh in Srednja gora, na severozahodu v soparni meglici z malce domišljije zaslutimo Julijce, na zahodu se prek Golakov in Čavna s pogledom spustimo v Vipavsko dolino, od tam pa skočimo še do lesketajočega se morja.

Pot od razglednega stolpa proti Sv. Duhu pelje sprva po gozdnatem slemenu, polnem skal. Z njega se spustimo pod večji skalnati gmoti, gremo do razpotja, zavijemo v desno in malce pozneje še v levo, nato pa se v loku sprehodimo do gozdne poti, ob kateri stoji kažipot. Od tam se v nekaj minutah povzpnemo do cerkve Svetega Duha. Okrog nje je le malo prostora: drevesa stegujejo proti njej veje, pod njo je strmo pobočje, na katerem raste kranjska bunika. Kljub temu je kraj zelo prijeten.

Od cerkve se spustimo nazaj do kažipota, od tam pa skozi čedalje redkejši gozd do travnate terase, kjer smo med vzponom zavili proti Križni gori. Krog je tako sklenjen in izlet skorajda končan. Križev in težav na njem ni bilo, okusili pa smo sadove Svetega Duha: veselje, mir, potrpežljivost ...

OSNOVNI PODATKI
Izhodišče: Podkraj

Dostop: Iz Logatca nadaljujemo vožnjo skozi Kalce proti Idriji. Takoj za odcepom proti Planini zavijemo v levo in se čez gozdnato Hrušico povzpnemo v Podkraj. Tja se lahko pripeljemo tudi iz Vipave in Ajdovščine skozi Col.

Višinska razlika: 410 metrov

Dolžina poti: 2 uri in pol (Podkraj–Križna gora 1.15, Križna gora–Sv. Duh 0.30, Sv. Duh–Podkraj 0.45)

Kratek opis poti: Od kažipota pri odcepu proti Beli (ob njem lahko pustimo avto) se čez travnike in krajše gozdnate odseke povzpnemo do razglednega stolpa na Križni gori. Od tam se spustimo na sedlo pod Sv. Duhom in povzpnemo do cerkve, nato se vrnemo na sedlo in po že znani poti v Podkraj.

Zemljevid: Notranjski Kras, 1 : 50.000.

Nedeljska maša
V župnijski cerkvi sv. Marjete v Podkraju je maša vsako nedeljo ob 8.30. V cerkvi Sv. Duha pa bo na binkošti maša ob 16. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh