Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krovna Caritas za konec vojn in nasilja po vsem svetu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 09. 2020 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2020 / 08:43
Ustavi predvajanje Nalaganje

Krovna Caritas za konec vojn in nasilja po vsem svetu

Poziv človekoljubne organizacije ob včerajšnjem mednarodnem dnevu miru.

Foto: Vatican Media

Ob mednarodnem dnevu miru, ki smo ga obhajali včeraj, so pri krovni človekoljubni organizaciji Caritas Internationalis pozvali k prenehanju vojn in nasilja po vsem svetu ter k pospeševanju dialoga, s katerim bi našli politično rešitev za vse obstoječe spore, poroča Radio Vatikan.

Kot so zapisali pri Caritas Internationalis, je »mednarodni dan miru pomembna priložnost za človeštvo, da pospešuje mir kot edinstveno vrednoto in zagotovi svoje brezpogojno prizadevanje za mir«. Katoliška organizacija sledi smernicam papeža Frančiška in »trdno verjame, da je mir kultura, ki jo je treba gojiti, deliti in živeti na vseh družbenih ravneh«. Zato si Caritas prizadeva za pospeševanje miru preko izgrajevanja območnih skupnosti, ki živijo bratstvo prek dialoga in medsebojne delitve.

Besede Pavla VI., da je razvoj »novo ime za mir«, so bile vedno spodbuda za delovanje Caritas Internationalis na področju učinkovitega boja proti revščini in družbeni neenakosti. »Žal pa imamo danes še vedno na milijone oseb, ki zaradi vojne in nasilja ne morejo živeti dostojanstveno. Na milijone oseb, ki umirajo zaradi sporov in nasilja, katerih razlog so sebičnost, pohlep, korupcija, verska in etnična diskriminacija ter nezakonito izkoriščanje naravnih virov. Spomin na preteklost nas mora usmeriti v spreobrnjenje in odprtost za svet, kjer mir in sožitje lahko prispevata k celostnemu človeškemu razvoju.«

Vsaka oseba po naravi hrepeni po miru in sožitju

Caritas Internationalis tudi poudarja, kako se moramo v trenutku, ko je koronavirusna bolezen 19 vsem pokazala krhkost človeškega življenja in vse človeštvo povezala v boju proti širjenju virusa, boriti proti sleherni »obliki ločitve in sovraštva« ter »delovati proti brezbrižnosti in strahu, ki slabita odnose ter povečujeta tveganje za nasilje«. »Vsaka oseba po naravi hrepeni po miru in sožitju ter želi živeti življenje v dostojanstvu,« zato Caritas Internationalis temu hrepenenju pripisuje prednost in predlaga izvajanje programov za pospeševanje miru, sožitja in sprave po vsem svetu.

Miru pa ni mogoče doseči brez pogumne in nesebične odločitve, da človeško osebo postavimo nad vsak interes. Zato je Caritas Internationalis ob mednarodnem dnevu miru pozvala, naj se »končajo vojne in nasilje po vsem svetu, predvsem na Bližnjem vzhodu, ter se pospešuje dialog, da bi našli politično rešitev za vse obstoječe spore. Nasilje in uboji ne bodo naredili drugega kot povzročili novo sovraštvo.« Človekoljubna organizacija prav tako poziva k »odstranitvi gospodarskih sankcij za Sirijo«, saj te »ne pomagajo pospeševati miru, temveč povečujejo spor in škodujejo miru«. Za Caritas Internationalis je tudi pomembno, da se pospešuje mir na območjih sporov in se zagotovi, da mednarodna pomoč za razvoj nameni posebno pozornost izgradnji miru in sprave na osnovni ravni, s tem ko pospešuje mir in sožitje v območnih skupnostih. To pomeni ustvarjanje priložnosti na področju izobraževanja in dela, predvsem za mlade, ki so v nevarnosti, da postanejo del oboroženih skupin. Caritas Internationalis je ob koncu sporočla pozvala tudi k podpori prizadevanja verskih voditeljev in verskih skupnosti pri pospeševanju medverskega dialoga.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh